BENISIO DEL TORO I IZABEL IPER KUSTINI GOSTI

Izvor: Kurir, 27.Dec.2011, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BENISIO DEL TORO I IZABEL IPER KUSTINI GOSTI

Oskarevac i glumica prisustvovaće Kustendorfu od 17. do 23. januara na Mokroj Gori

BEOGRAD - Gosti petog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji se održava od 17. do 23. januara na Mokroj Gori, biće oskarovac Benisio del Toro, francuska glumica Izabel Iper i režiseri braća Darden (Belgija) i Ašgar Farhadi (Iran), najavio je na konferenciji za novinare osnivač festivala Emir Kusturica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << .

Ranije je najavljeno da će u okviru programa "Retrospektiva velikana" biti prikazani najznačajniji, sada već kultni, filmovi dvojice istaknutih reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, koji će nakon projekcija održati radionice za studente.

Film "Arirang", prošlogodišnje ostvarenje Kim Ki-duka, jednog od najvećih živih autora i film "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana, nezaobilaznog režisera u sferi autorskog filma biće prikazani u okviru "Savremenih tedencija", precizirao je Kusturica.

Kusturica je rekao da će se u takmičarskom programu za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje od 300 prijavljenih takmičiti 20 filmova mladih autora iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portrugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Ocenjivaće ih međunarodni žiri, koji čine iranska glumica Lejla Hatami, dobitnica Srebrnog medveda za ulogu u ostvarenju "Razvod: Nader i Simin" Farhadija, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" dodeliće svetski poznat direktor fotografije Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

"Savremene tendencije" predstaviće i neke od najboljih filmova iz produkcije 2011. i njihove autore. Na listi su Ašgar Farhadi - "Razvod: Nader i Simin", nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu, braća Darden - "Dečko sa biciklom" (Gran pri na Kanskom festivalu), Andreas Drezen - "Zaustavljen na putu", Marđan Satrapi i Vinsent Parono - "Piletina sa šljivama" i Frederika Aspok - "Van granica".

Novi program "Kustendorfa" pod nazivom "Novi autori" donosi prva dugometražna ostvarenja autora koji, kako je navedeno, svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju kinematografiju.

Publika će imati priliku da pogleda otkriće ovogodišnjeg Kanskog festivala - "Corpo Celeste" mlade Alis Rorvaher o bolnom odrastanju trinaestogodišnje devojčice u italijanskoj provinciji u potpunosti podređenoj katoločkoj crkvi, zatim "Pelikan Nikostratos" Olivijea Orlea sa Kusturicom u glavnoj ulozi, o dečaku koji je odlučio da krišom odgaja čudnu pticu i film Eduarda de Angelisa "Priča o Mocareli" koji na suptilan način dočarava probleme sa kojima se suočava jedan neobičan proizvođač sira.

Prateći program predstaviće tri dokumentarna ostvarenja - "Balkanska zvezda" ruskog umetnika Andreja Gligorjeva o Emiru Kusturici, "Crvenkapa" Zorana Tairovića koji na drugačiji način govori o tradiciji i kulturi Roma i "Milena" Čarne Radoičić o poetici Milene Pavlović-Barili.

Biće prikazan i kratki film Frederike Aspok "Srećna sada" - najbolji studentski film na Kanskom festivalu 2004.

U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio (Holandija), Stribor i Trovači (Srbija), Adam Stinga (Moldavija), Sonido Galo Negro (Meksiko) i Orkestar Bobana i Marka Markovića.

Kusturica je istakao da petu godinu za redom pokušavaju da istraju u širenju ideje o filmu kao kulturi i promovišu ostvarenja koja zadovoljavaju kriterijume i publike i kritičara.

Sa festivala će, kako je najavljeno, izveštavati 20 inostranih i 15 domaćih novinara, a ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da će Ministarstvo kulture podržati i peto izdanje "Kustendorfa", kao jasno koncepiran i kvalitetan festival.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.