Vlada RS uložila 15 miliona KM i preuzima „Andrićgrad“ od Kusturice

Izvor: Capital.ba, 20.Okt.2020, 16:15

Vlada RS uložila 15 miliona KM i preuzima „Andrićgrad“ od Kusturice

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, na osnovu uloženih 15 miliona maraka, preuzeće većinsko vlasništvo nad „Andrićgradom“ od Emira Kusturice, čije ulaganje je u taj projekat procijenjeno na oko pet miliona maraka, potvrđeno je za portal CAPITAL. Foto: Opština Višegrad Vlada RS dala je prije pet dana saglasnost na Prijedlog Ugovora o ustupanju i prenosu udjela u privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad. „Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ugovoru Vlada Srpske biće upisana u strukturu vlasništva privrednog društva „Andrićgrad“ sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće „Lotika“ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto udjela u vlasništvu. Donošenje ovog akta preduslov je da svaki od osnivača u Skupštini društva „Andrićgrad“ u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog u ovaj projekat od 2011. godine do danas“, rekli su u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. Dodali su da je u realizaciju projekta izgradnje i opremanja kompleksa „Andrićgrad“ do sada uloženo ukupno 23.787.265 KM, od čega je Vlada uložila oko 15 miliona KM. Gledajući procente, jasno je da je ulaganje Kusturice iznosilo oko pet miliona, a opštine Višegrad oko tri miliona KM. Podsjećamo, CAPITAL je objavio da Vlada Republike Srpske ne zna tačno koliko je do sada uložila u „Andrićgrad“ i koliko to vrijedi, zbog čega je pokrenula proces procjene ulaganja. Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora bilo je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu u kojem su, s druge strane, podjednak udio imale Vlada Republike Srpske i opština Višegrad. Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u „Andrićgrad“, ali tačan podatak o visini ulaganja nije do sada saopšten, kao što nisu postojali ni podaci o ulaganju Kusturice. „Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik. Nakon objave teksta da je Vlada zatražila procjenu ulaganja, Kusturica se obrušio na CAPITAL prijeteći tužbom, izvrćući činjenice i optužujući nas da smo umanjili njegovo ulaganje, što nije tačno. CAPITAL: Svjetlana Šurlan Чланак Vlada RS uložila 15 miliona KM i preuzima „Andrićgrad“ od Kusturice се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada RS preuzima "Andrićgrad" od Kusturice?

Izvor: B92, 20.Okt.2020

Banjaluka -- Vlada RS dala je pre pet dana saglasnost na predlog ugovora o ustupanju i prenosu udela u privrednom društvu "Andrićgrad" Višegrad, piše Kapital..."Prema ugovoru Vlada Srpske biće upisana u strukturu vlasništva privrednog društva 'Andrićgrad' sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.