Veliki potencijal tekstilne industrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki potencijal tekstilne industrije

BEOGRAD -

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić ocenio je danas da tekstilna industrija Srbije ima veliki izvozni potencijal i najavio mere koje će olakšati poslovanje u toj oblasti.

Ćirić je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima industrije tekstila, odeće, kože i obuće kazao da su problemi preduzeća iz tekstilne industrije nelikvidnost i pristup novcu za finansiranje modernizacije ili proširenje proizvodnje.

On je kazao i da podržava predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tekstilaca da se kao pretežni izvoznici smatraju preduzeća koja izvoze više od 50 odsto proizvodnje, a ne više od 70 odsto što je trenutno slučaj.

"Potrebno je i naći model da se kroz jeftinije finansiranje usmereno izvoznim preduzećima pomogne da dobiju jeftinije kredite i za to bi trebalo iskoristiti kapaciteta Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza", kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, predlog je da se obavezna rezerva banaka umanji za određeni procenat, a da se taj novac stavi isključivo na raspolaganje bankama za plasiranje izvoznim preduzećima.

Ministar ekonomije je na sastanku sa privrednicima istakao da tekstilnu industriju pored rasta proizvodnje i izvoza karakteriše i loše poslovanje zbog izuzetno velike konkurencije sa Dalekog istoka, raskinutih privatizacija i visoke zaduženosti.

Tekstilna industrija Srbije ima veliki izvozni potencijal, naglasio je on, ali je dodao da su zarade u toj industriji izuzetno niske i iznose oko 20.000 dinara mesečno, tako da je potrebno pomoći otvaranje novih radnih mesta i povećanje zarada.

Na sastanku je rečeno da je u privih sedam meseci ove godine tekstilna industrija Srbije izvezla robu u vrednosti od 354 miliona dolara što je rast od oko 20 odsto, dok je industrija kože i obuće izvezla proizvode za 178 miliona dolara, što je rast od oko 45 odsto.

Predsednik PKS Miloš Bugarin ocenio je da sektor tekstilne i kožarske industrije zaslužuje posebnu pažnju države i da je u prvoj polovini godine zabeležio značajnije izvozne rezultate, a pojedini sektori su zabeležili i suficit u izvozu.

Na primedbe o favorizovanja stranih investitora kod subvencija za upošljavanja nove radne snage Ćirić je kazao da su i domaće i strane firme ravnopravno dobijale sredstva iz budžeta.

Ćirić je precizirao da su domaćim kompanijama u tekstilnoj industriji po jednom radniku odobravane subvencije u proseku od 3.833 evra, dok su strane firme dobijale 3.800 evra po radniku.

Predstavnici tekstilne i kožarske industrije kazali su da probleme za poslovanje predstavljaju visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja, kao na primer takse lokalnih samouprava.

Kako su naveli na sastanku, u proteklih nekoliko godina takse za isticanje firme povećane su oko 700 odsto, a takse za korišćenje građevinskog zemljišta do 400 do 600 odsto.

Predstavnici 60 preduzeća iz industrije tekstila, kože, obuće i odeće zatražili su i ukidanje carina na uvoz repromaterijala za proizvodnju koja je namenjena izvozu i podršku države u jačanju likvidnosti.

Oni su zatražili i izmene u obrazovanju koje bi omogućile da se dobiju kvalifikovani radnici.

Članovi odbora su takođe od ministra zatražili obezbeđivanje izvoznih garancija koja nedostaju u ovim granama industrije.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da će na narednim sednicama Vlade Srbije preneti predloge i primedbe privrednika kako bi se ovoj industrijskoj grani omogućilo lakše poslovanje.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, na osnovu uredbe o privlačenju stranih investitora, do sada je finansijski podržan 21 investicioni projekat iz tekstilne industrije u ukupnoj vrednosti od 174 miliona evra, Ukupan iznos odobrenih subvencija za te projekte iznosi 33,5 miliona evra, a pomoću njih posao je dobilo 6.525 radnika.

Iz industrije obuće je do sada finansijski podržano šest investicionih projekata, od kojih su sve domaće kompanije. Ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava je 2,27 miliona evra, dok je posao dobilo 976 radnika.

Ministarstvo ekonomije je navelo da je učešće tekstilne industrije u industriji Srbije je 2,46 odsto, a sa brojem od 27.000 zaposlenih u

1.554 tekstilna preduzeća, čine 2,18 odsto ukupno zaposlenih u industriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.