ZAHTEVI TEKSTILACA I KOŽARA VLADI

Izvor: Kurir, 29.Avg.2011, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAHTEVI TEKSTILACA I KOŽARA VLADI

BEOGRAD - Predstavnici tekstilne i kožarske industrije zatražili su od Vlade Srbije smanjenje fiskalnih i drugih opterećenja za jačanje poslovanja i konkurencije na tržištu, ukidanje carina na uvoz repromaterijala za proizvodnju koja je namenjene izvozu, podršku države u jačanju likvidnosti i izvoznih poslova kao i obezbeđivanje većeg broja kvalitetnih kadrova u bliskoj budućnosti.

Na sednici Odbora Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (PKS), ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da će na narednim sednicama Vlade Srbije preneti zahteve i primedbe privrednika i napomenuo da je država do sada odobrila podsticaje u tim granama privrede u iznosu od oko 36 miliona evra za otvaranje novih prozivodnih kapaciteta i radnih mesta.

Na izuzetno posećenoj sednici, Ćirić je odgovarajući na predlog da se smanje fiskalne dažbine, rekao da one trenutno iznose 52 odsto, što je dvostruko više od 25 procenata koliko iznose u Republici Srpskoj, ali da se smanjenje ne može očekivati pre naredne godine.

Kada je reč o ukidanju carine na repromaterijal za kožarsku i tekstilnu industriju, Ćirić je obećao da će u saradnji sa Ministarstvom finansija razmotriti taj problem.

Članovi odbora su preneli ministru da im je potrebno obezbeđivanje izvoznih garancija koja nedostaju u ovim granama industrije, na šta je Ćirić odgovorio da se sprema dokapitalizacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) što treba da učini Vlada Srbije.

Na sednici su se čula pitanja o neizmirenim dugovanjima, pogotovo između dobavljača sirovina i proizvođača gotove robe, a postavljeno je i pitanje završetka privatizacije nekih od tih firmi.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da sektor tekstilne i kožarske industrije zaslužuje posebnu pažnju države jer u prvoj polovini godine je zabeležio značajnije izvozne rezultata a pojedini faktori su čak zabeležili i suficit u izvozu.

Na sednici je iznesen podatak da je u sektoru tekstilne i kožarske industrije zaposleno oko 25.500 radnika i po broju registrovanih preduzeća taj sektor u industriji Srbije učestvuje sa oko 9,9 odsto, po broju zaposlenih sa 11,7 odsto, a u izvozu sa 8,3 odsto dok u izvozu sa 7,6 odsto.

U prvih šest meseci ove godine u proizvodnji tekstila došlo je do pada proizvodnje od 18,2 procenata, a takođe je zabeležen i pad zaliha i realizacije.U proizvodnji gotovih odevnih predmeta zabeležen je rast proizvodnje od 8,8 odsto, pad zaliha i rast realizacije za 12,5 odsto.

Ukupno u tekstilnoj industriji Srbije ostvaren je izvoz od oko 300 miliona dolara, što je za više od 29,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 68,6 odsto.

U istom periodu industrija kože i obuće izvezla je robe u vrednosti od 148 miliona dolara, što je za 44,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine a pokrivenost uvoza izvozom je čaj 80,3 procenta.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tekstilci i kožari traže pomoć Vlade

Izvor: Šumadija Press, 29.Avg.2011

Predstavnici tekstilne i kožarske industrije zatražili su danas od Vlade Srbije smanjenje fiskalnih i drugih opterećenja za jačanje poslovanja i konkurencije na tržištu.

Nastavak na Šumadija Press...

Tekstilci treže pomoć države

Izvor: RTS, 29.Avg.2011

Članovi odbora tekstilne i kožarske industrije traže od Vlade Srbije smanjenje fiskalnih dažbina, ukidanje carine na uvoz repromaterijala i podršku države. Ministar Ćirić rekao da će se zahtevi privrednika razmotriti na sednici Vlade Srbije...Predstavnici tekstilne i kožarske industrije zatražili...

Nastavak na RTS...

Tekstilci traže pomoć države

Izvor: Danas, 29.Avg.2011

Svaki deseti radnik u Srbiji zaposlen je u tekstilnoj industriji i prosečno prima tek 22.000 dinara, pa iako se tekstilci suočavaju sa konstantnim padom proizvodnje koji je ove godine bio veći od 18 odsto, ova grana je jedina uz poljoprivredu u kojoj naša zemlja beleži suficit u trgovini sa zemljama...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.