Uspešni pregovori sa rumunskom Hidroelektrikom: Zajedničko rešenje za budućnost HE Đerdap

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2018, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešni pregovori sa rumunskom "Hidroelektrikom": Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"

Usaglašena su pitanja osnovne saradnje oko podjednakog korišćenja kapaciteta Dunava za proizvodnju električne energije, dogovorena sanacija slapišta prelivne brane na HE "Đerdap 1" i rešena su pitanja održavanja priobalјa

Dogovorom sa rumunskom "Hidroelektrikom" pronađena su rešenja za višegodišnje izazove i stvoreni uslovi za bolјe zajedničko korišćenje sistema đerdapskih hidroelektrana, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" posle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastanka sa Bogdanom Nikolaje Badeom, predsednikom borda direktora rumunske kompanije.

Pročitajte i:

EPS i rumunska "Hidroelektrika" u po dve istovetne hidroelektrane na Dunavu dele potencijal reke za proizvodnju električne energije.

- Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE "Đerdap 1" i "Đerdap 2". Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko kojih razgovaramo već duže vreme - rekao je Grčić.

.

- Uspeli smo da unapredimo saradnju i na nivou dispečera i pripreme za obnovu od leda i pripreme prevodnica. Taj deo problema više ne postoji.

Dogovoreno je da se ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. Obnova slapišta je obiman i komplikovan projekat koji mora da se radi na obe strane – istakao je Grčić.

Za pitanje održavanja priobalјa i nivoa kote Nere na ušću u Dunav, koje već 20 godina predstavlјa kamen spoticanja, postignut je krovni dogovor.

- Održavanje nivoa kote važno je da bi se obezbedila dovolјna količina vode za rad agregata i da se obezbedi zaštita od plavlјenja. Veoma sam ponosan na današnji dogovor koji je u interesu politike Srbije koju zastupa predsednik Aleksandar Vučić. Klјučni dogovor je postignut posle godinu dana analiza, razgovora – rekao je Grčić.

Badea je rekao da mu je drago što je sa Grčićem uspeo da reši mnoge stvari po pitanju Đerdapa.

- Na prethodnim sastancima utvrdili smo mere da bi rešili probleme iz prošlosti i šta treba da uradimo u budućnosti da bi pobolјšali eksploataciju. Ponovo smo danas izvršili procenu stanja i dinamiku radova i jako mi je drago da konstatujem da su obe strane na dobrom putu i da su načinile značajne korake – rekao je Badea.

U HE "Đerdap 1", Grčić i Badea su obišli radove na petoj fazi revitalizacije agregata koja je počela u septembru.

- Četiri agregata su potpuno revitalizovana i snaga im je povećana za ukupno oko 60 megavata, peti je sada na početku revitalizacije, a nakon završetka tog posla uslediće radovi i na poslednjem, šestom agregatu. Posle HE „Đerdap 1“ radićemo i revitalizaciju 10 agregata u HE "Đerdap 2" – najavio je Grčić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.