U travnju poboljšanje indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Maj.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U travnju poboljšanje indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača

ANALIZA - Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana.

Posljednji podaci za travanj iz Ankete pouzdanja potrošača HNB-a (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću, kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kućanstvu i Hrvatskoj) ukazali su na njihovo poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Tako je u odnosu na ožujak kompozitni indeks očekivanja potrošača, koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u njihovom kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, zabilježio smanjenje svoje negativne vrijednosti te je s -4,8 na -2,6 dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 2,3pb. Pri tome je poboljšanje prvenstveno odraz očekivanja promjena financijske situacije u kućanstvima koju ispitanici smatraju boljom u odnosu na stanje prije 12 mjeseci.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u travnju je iznosio -4,8 što također predstavlja poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na ožujak njegova vrijednost viša za 1,6pb dok je u odnosu na travanj 2018. njegova vrijednost viša za 4,9pb. Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana (s -14,7 na -11,8).

Konačno, indeks raspoloženja potrošača koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci, očekivanja ekonomske situacije u Hrvatskoj te s obzirom na ta očekivanja da li je povoljno vrijeme za investiranje u trajna dobra zabilježio je na godišnjoj razni rast za 7,1pb dok na mjesečnoj razini nije zabilježio promjene odnosno zadrža se na -14,9.

I u nastavku godine, podržana povoljnim gospodarskim i fiskalnim kretanjima očekujemo pozitivnu izvedbu kod sva tri kompozitna indeksa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.