U Slobodi nastavljena proizvodnja u neoštećenim pogonima

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U "Slobodi" nastavljena proizvodnja u neoštećenim pogonima

ČAČAK - Trećeg dana posle požara i eksplozija koje su uništile deo proizvodnih i skladišnih prostora u kompaniji "Sloboda" juče je nastavljena proizvodnja u drugim pogonima.

- U bezbednim delovima preduzeća jutros su se okupili radnici namenskog dela fabrike, a proizvodnja je nastavljena u svim pogonima osim pogona pirotehnike, koji je stradao u požaru - saopštio je generalni direktor kompanije Zoran Stefanović.

Predstoji opsežna istraga radi utvrđivanja uzroka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i okolnosti po kojima se velika havarija dogodila, ali u kojoj srećom nije bilo povređenih, a šteta se procenjuje na preko deset miliona evra.

Prema ranijoj izjavi direktora Zorana Stefanovića najverovatniji uzrok požara i kasnijih eksplozija je to što se zapalio traser na metku od 30 milimetara. To je, inače, sklop napravljen od pirotehničke smese, koji prilikom dejstva iz artiljerijskog oruđa gori samo nekoliko sekundi i omogućuje nišandžiji da ispravi putanju sledećeg projektila.

Specijalizovane ekipe Vojske Srbije iz Kragujevca detaljno pretražuju teren radi pronalaženja i uklanjanja eksplozivnih sredstava razasutih posle niza eksplozija po fabričkom krugi i najbližoj okolini, što donekle otežava snežni pokrivač.

Ekipe građevinskih stručnjaka koje je formirala gradska uprava ustanovile su oštećenja na objektima 17 domaćinstava iz Beljine, Jezdine i Pridvorice. Uglavnom su stradali krovovi, fasade i stakla na prozorima.

Gradonačelnik Velimir Stanojević potvrdio je da će grad, kao svoj prvi doprinos otklanjanju posledica havarije vlasnicima kuća nadoknaditi sve troškove popravke.

U fabrici "Sloboda" u Čačku u ponedeljak popodne došlo je do niza eksplozija u jednom od magacina sa ubojnim sredstvima. Prva eksplozija dogodila se oko 16.30 sati, a nakon nje je usledila i serija detonacija koje su prestale juče pre podne.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.