Svi bi u Nemačku, a ovo je nova obećana zemlja

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi u Nemačku, a ovo je nova obećana zemlja

Prag -- Dok većina evropskih država vidi Nemačku ili Austriju kao uzor za privredni rast, druga zemlja koja nam je geografski bliža beleži rekordne privredne rezultate.

Reč je o Češkoj koja, prema najnovijim podacima Eurostata, ostvaruje istorijski dobre rezultate.

Prema tim podacima Češka je zabeležila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3 odsto u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najmanji u Evropi.

Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 odsto stanovništva što je manje nego u Nemačkoj.

Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali privredni rast od skromnih 0,8 odsto.

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki privredni model poslednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, beleži kontinuirani rast i to pre svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana.

Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češke privrede odigrala je centralna banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time podstakla rast izvoza i domaće potrošnje.

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi hrle u Nemačku, a niko još nije čuo da je OVO nova obećana zemlja u kojoj ima posla za sve

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Avg.2017

Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 odsto stanovništva što je manje nego u Nemačkoj..Dok većina evropskih država vidi Nemačku ili Austriju kao uzor za privredni rast, druga zemlja koja nam je geografski bliža beleži rekordne privredne rezultate...Ulaz na ovu plažu je 100 dolara, oduševićete...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.