Šta kaže Medvedev za srpsku hranu?

Izvor: B92, 08.Okt.2014, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kaže Medvedev za srpsku hranu?

U Moskvi je otvoren agroindustrijski sajam "Zlatna jesen 2014" na kojem učestvuje 2.500 preduzeća iz 24 zemlje, među kojima je i 31 kompanija iz Srbije.

Sajam, koji traje do 11. oktobra, otvorio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev koji je posetio i srpski štand.

Medvedev danas je tom prilikom istakao da smatra da dve zemlje imaju puno mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblasti agrara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema rečima ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, Medvedev je rekao da je izuzetno zadovoljan što su srpske kompanije uzele učešće na toj manifestaciji.

"Imala sam priliku da razgovaram sa njim...bilo mi je izuzetno drago što je došao upravo kod nas i što nam je ukazao tu pažnju", kazala je Bogosavljević Bošković u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Kako je dodala, Medvedev joj je rekao da podržava njenu saradnju sa ruskim kolegom Nikolajem Fjodorovim i saradnju ministarstava poljoprivrede Srbije i Ruske Federacije.

"Njegov pozitivan odnos prema našem učešću i srpskoj poljoprivredi sigurno će dati svoj odjek i na saradnju naša dva resorna ministarstva", zaključila je Bogosavljević Bošković.

Na moskovskom sajmu učestvuju prehrambene kompanije, predstavnici instituta iz oblasti povrtarstva, semenarstva i proučavanja bilja, kao i proizvođači vina i alkoholnih pića.

Delegaciju privrednika iz Srbije predvodi vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić.

U okviru "Zlatne jeseni 2014" planirano je i održavanje specijalizovane izložbe poljoprivredne tehnike i opreme iz oblasti agroindustrijskog sektora Agrotek Rusija. Agroindustrijski sajam "Zlatna jesen 2014" je centralni sajam za regione Ruske Federacije, a održava se svake godine od 2000.

Privredna komora Srbije organizuje nastup srpske privrede na toj manifestaciji u saradnji sa Ministarstvom privrede i Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Povećanje izvoza na tradicionalna tržišta, poput ruskog i Evropske unije, ali i osvajanje novih tržista, od ključnog je značaja za oporavak, bolje korišćenje

potencijala i rast srpske privrede, izjavio je vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić.

Miletić je povodom nastupa Srbije na moskovskom sajmu, kazao da je upravo ta privredna grana jedna od onih koje imaju komparativne prednosti za bolje proizvodne i izvozne rezultate, saopštila je PKS.

"Ohrabruje podatak da je izvoz naših prehrambenih proizvoda za osam meseci ove godine povećan 60 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao i interesovanje ruskih banaka da finansiraju proizvodnju za izvoz u Rusiju", istakao je Miletić.

Kako je ocenio, dobri odnosi Srbije i Rusije, poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva štandu Srbije na moskovskom sajmu i predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biće podsticaj privrednicima dve zemlje za jačanje ekonomskih veza.

Da bi povećala izvoz, podigla konkurentnost i produktivnost, Srbija, smatra Miletić, mora da sprovede strukturne reforme u privredi i ojača i tehnološki osavremeni proizvodnju.

"Preduslov za to je podizanje investicionog kapaciteta domaćih kompanija i privlačenje stranog kapitala. Za privredu u razvoju kakva je naša, kao što nema tog izvoznog tržišta koje nije vredno osvajanja, tako nema ni investitora, ma iz koje zemlje dolazio, koji nije vredan privlačenja u Srbiju, osim ako nije u pitanju

špekulativni kapital"
, kazao je v.d predsednika Privredne komore Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.