Povećanje izvoza ključ za oporavak ekonomije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2014, 05:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje izvoza ključ za oporavak ekonomije

Povećanje izvoza na tradicionalna tržišta, poput ruskog i tržišta EU, ali i osvajanje kupaca na svim destinacijama gde to ekonomska logika podržava, od ključnog je značaja za oporavak, bolje korišćenje potencijala i rast srpske privrede, izjavio je danas u Moskvi v. d. predsednika Privredne komore Srbije, Milivoje Miletić.

On je naveo da je u sklopu pojačanih aktivnosti na internacionalizaciji srpske privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i promociji izvoznih i investicionih potencijala, PKS samostalno ili u saradnji sa nadležnim državnim institucijama organizovala i podržala srpske kompanije da se samo u oktobru predstave na tri sajma - "Zlatna jesen" u Moskvi, SIAL u Parizu i Džiteks u Dubaiju, saopštila je PKS.

Poljoprivreda i prehrambena industrija - lanac agrobiznisa koji se danas preko 31 srpskog preduzeća predstavio na moskovskom sajmu "Zlatna jesen", po rečima Miletića, jedna je od oblasti koja ima komparativne prednosti za bolje proizvodne i izvozne rezultate.

"Ohrabruje podatak da je izvoz naših prehrambenih proizvoda za osam meseci ove godine povećan 60 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ohrabruje i interesovanje ruskih banaka da finansiraju proizvodnju za izvoz u Rusiju", istakao je on.

Dobri odnosi dve zemlje, poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva srpskom štandu i predstojeća poseta predsednika Putina Srbiji, kako je ocenio, biće podsticaj privrednicima dve zemlje za jačanje ekonomskih veza.

Da bi poveća izvoz, podigla konkurentnost i produktivnost, Srbija mora, smatra Miletić, da sprovede strukturne reforme u privredi i ojači tehnološ osavremeni proizvodnju.

"Preduslov za to je podizanje investicionog kapaciteta domaćih kompanija i privlačenje stranog kapitala. Za privredu u razvoju kakva je naša, kao što nema tog izvoznog tržišta koje nije vredno osvajanja, tako nema ni investitora, ma iz koje zemlje dolazio, koji nije vredan privlačenja u Srbiju. Naravno, osim ako nije u pitanju špekulativni kapital", objasnio je v.d predsednika PKS.

Prema njegovim rečima, investitori će doći ako im ponudimo stabilan, predvidiv i podsticajan ambijent za investiranje i razvoj poslovanja.

"Stoga PKS podržava reforme koje sprovodi Vlada Srbije, usmerene na poboljšanje ambijenta za privređivanje, privredni rast i otvaranje novih radnih mesta. Nastupi na ovakvim sajmovima i podrška privrednicima da privuku i kupce i investitore sa svih tržišta - Rusije, EU Bliskog istoka, Kine i Indije... jedan je od naših doprinosa ozdravljenju domaće ekonomije", ocenio je Miletić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta kaže Medvedev za srpsku hranu?

Izvor: B92, 08.Okt.2014

U Moskvi je otvoren agroindustrijski sajam "Zlatna jesen 2014" na kojem učestvuje 2.500 preduzeća iz 24 zemlje, među kojima je i 31 kompanija iz Srbije...Sajam, koji traje do 11. oktobra, otvorio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev koji je posetio i srpski štand...Medvedev danas je tom prilikom istakao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.