Sitniš više košta, ukida se peni

Izvor: B92, 27.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sitniš više košta, ukida se peni

London -- Sitnih novčić u Velikoj Britaniji, tzv. peni, uskoro bi mogao potpunobiti povučen iz opticaja, budući da ne vredi baš mnogo.

U toku je pokret za eliminaciju tog sitnog novca koji, kako se čini, stvara samo probleme.

U Engleskoj peni ne vredi baš ništa jer se za njega ne može kupiti ni obična žvaka, a on samo smeta u novčanicima i torbicama. Stoga se u Velikoj Britaniji javio pokret za ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penija koji predlaže ukidanje tzv. liliputanskog novca.

Mnoge su zemlje, poput Kanade, Brazila, Švedske, Australije i drugih, već ukinule svoj najmanji novčić, a neke, kao što su SAD, Rusija i Velika Britanija, razmatraju tu odluku u budućnosti.

Kanada je odlučila ukinuti peni jer je državu njegovo kovanje stajalo čak 1,5 peni, dakle više od same njegove vrednosti, dok kovanje britanskog penija stoji trećinu njegove vrednosti.

Čikago Tribjun navodi kako sitan novac potrošačima uopšte ne služi a trgovci ga mrze kada ga treba brojati. Smatraju kako ta novčana jedinica stvara sve veće probleme te da pripada prošlosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sitno nije bitno - nestaje britanski penny?

Izvor: Kamatica.com, 27.Apr.2012

Jedan od najpoznatijih sitnih novčića u Velikoj Britaniji, tzv. penny, uskoro bi mogao potpuno da nestane iz opticaja. U toku je pokret za eliminaciju tog sitnog novca koji, kako se čini, stvara samo probleme.  U Engleskoj penny ne vredi baš ništa jer se za njega ne može kupiti ni obična...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.