Svet

Petak, 27.04.2012.

13:38

Sitniš više košta, ukida se peni

Sitnih novčić u Velikoj Britaniji, tzv. peni, uskoro bi mogao potpunobiti povučen iz opticaja, budući da ne vredi baš mnogo.

Izvor: Poslovni dnevnik

Default images

U toku je pokret za eliminaciju tog sitnog novca koji, kako se čini, stvara samo probleme.

U Engleskoj peni ne vredi baš ništa jer se za njega ne može kupiti ni obična žvaka, a on samo smeta u novčanicima i torbicama. Stoga se u Velikoj Britaniji javio pokret za ukidanje penija koji predlaže ukidanje tzv. liliputanskog novca. Mnoge su zemlje, poput Kanade, Brazila, Švedske, Australije i drugih, već ukinule svoj najmanji novčić, a neke, kao što su SAD, Rusija i Velika Britanija, razmatraju tu odluku u budućnosti.

Kanada je odlučila ukinuti peni jer je državu njegovo kovanje stajalo čak 1,5 peni, dakle više od same njegove vrednosti, dok kovanje britanskog penija stoji trećinu njegove vrednosti.

Čikago Tribjun navodi kako sitan novac potrošačima uopšte ne služi a trgovci ga mrze kada ga treba brojati. Smatraju kako ta novčana jedinica stvara sve veće probleme te da pripada prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

16 h

Podeli: