Seul kaže da se Sever priprema za nuklearnu probu

Izvor: Politika, 09.Apr.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul kaže da se Sever priprema za nuklearnu probu

SEUL – Nedavni satelisti snimci ukazuju da Severna Koreja kopa novi podzemni tunel u pripremama za izvođenje treće probe nuklearne bombe, objavili su danas južnokorejski obeveštajni zvaničnici.

U izveštaju obaveštajnih službi u koji je imala uvid agencija AP kaže se da nedavni satelitski snimci pokazuju gomile zemlje u blizini nedavno iskopanog ulaza u tunel.

U izveštaju se kaže da je prokopavanje tunela na lokaciji Pungje-ri na severozapadu zemlje, gde su izvedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predhodne dve nuklearne probe 2006. i 2009., u završnoj fazi. Stručnjaci kažu da je zemlja potrebna da bi se popunio podzemni tunel pred nuklearne probe.

Izveštaj o mogućoj novoj nuklearnoj probi je objavljen dok se Severna Koreja priprema za lansiranje satelita između 12. i 16 aprila, što Vašington, Seul i druge zemlje tumače kao prikriveno probno lansiranje balističke rakete dugog dometa zabranjenog Pjongjangu rezolucijom UN.

Stručnjaci procenjuju da bi Severna Koreja mogla izvršiti još jednu nuklearnu probu ukoliko lansiranje satelita u orbitu dovede do ocekivane obustave plana SAD za davanje pomoći u hrani.

Njih sadašnja situacija podseća na 2009. kada je zbog međunarodnih kritika lansiranja dalekometne rakete Pjongjang napustio razgovore o nuklearnom razoružanju i nekoliko nedelja kasnije izveo drugu nuklearnu probu.

„Severna Koreja se u tajnosti priprema za treću nuklearnu probu što će predstavljati još jednu veliku provokaciju”, kaže se u izveštaju koji se poziva na snimke američkog komercijalnog satelita napravljene 1. aprila.

„Sever kopa novi podzemni tunel u Pungje-ri oblasti za nuklearne probe, pored postojeća dva podzemna tunela i potvrđeno je da su radovi u završnoj fazi”, kaže se u izveštaju.

Veruje se da su gomile zemlje, koje se na snimku vide pored ulaza u tunel, donete s drugih lokacija i da će poslužiti za punjenje tunela pre eksplozije. Gomile zemlje ukazuju na „veliku mogućnost” da će Sever izvesti nuklearnu probu, kaže se u izvestaju i dodaje da je punjenje tunela preuzeto i pre predhodne dve probe.

Pjongjang je u nedelju stranim novinarima pokazao trostepenu raketu postavljenu na lansirnu rampu što ukazuje da su priprema za lansiranje satelita „ušle u odlučujuću fazu”. Sever insistira da lansiranje satelita nije proba balističke rakete i da će njegovim stavljanjem u orbitu biti obeležena 100. godišnjica rođenja njihovog osnivača i prvog predsednika Kim Il Sunga.

Severna Koreja je u februaru postigla sporazum sa SAD da obustavi nuklearne probe i lansiranje raketa u zamenu za američku pomoć od 240.000 tona hrane.

Vašington je pre dve nedelje suspendovao plan o slanju pomoći u hrani Severnoj Koreji rekavši da je ona prekršila obećanje da će prestati s lansiranjem raketa i da joj se ne može verovati da će stvarno dati hranu onima kojima treba.

Tanjug

objavljeno: 09.04.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja priprema treću nuklearnu probu

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2012

09.04.2012. -..Južnokorejski stručnjaci veruju da Severna Koreja priprema treću nuklearnu probu, saopštavaju mediji u Seulu danas. Obaveštajna služba Republike Koreje došla je do tog zaključka analizom fotografije snimljene 1. aprila američkim komercijalnim satelitom. Na tim slikama može se...

Nastavak na Vostok.rs...

SAD: Kina da utiče na Pjongjang

Izvor: B92, 10.Apr.2012, 02:50

Vašington -- SAD su pozvale Kinu da utiče na vlasti u Pjongjangu da odustanu od lansiranja rakete koje su najavili da će se dogoditi između 12. i 16.aprila...SAD su saopštile da će raketni nuklearni test koji su najavile severnokorejske vlasti još više izolovati tu komunističku zemlju...Portparolka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.