SAD: Kina da utiče na Pjongjang

Izvor: B92, 10.Apr.2012, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Kina da utiče na Pjongjang

Vašington -- SAD su pozvale Kinu da utiče na vlasti u Pjongjangu da odustanu od lansiranja rakete koje su najavili da će se dogoditi između 12. i 16.aprila.

SAD su saopštile da će raketni nuklearni test koji su najavile severnokorejske vlasti još više izolovati tu komunističku zemlju.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland je rekla da bi lansiranje rakete predstavljalo provokaciju, kao i sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearni test, koji najavljuje Severna Koreja.

Prema navodima južnokorejskih obaveštajaca, poslednji satelitski snimci pokazuju da njihov severni sused kopa podzemni tunel, što bi trebalo da predstavlja pripremu za nuklearni test.

Nezadovoljstvo zbog najavljenog lansiranja rakete je pokazao i Japan, koji je razmestio protivazdušnu odbranu u Tokiju uz naređenje vojsci da obori raketu koja bi ušla u njenu teritoriju.

Portparolka Stejt departmenta je povodom toga kazala da Japan ima pravo da se brani ako bi severnokorejska raketa ugrozila njegovu bezbednost.

Nilandova je istakla i da bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucija 1718 i 1874 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ponovivši poziv Kini da utiče na vlasti u Pjongjangu.

Severna Koreja je najavila da će lansiranje rakete biti izvedeno između 12. i 16. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.