Rusija i Italija će napraviti jedinstveni avion

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2012, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Italija će napraviti jedinstveni avion

16.07.2012. -

Ruski i italijanski stručnjaci počeće da se bave izradom patrolnog aviona koji će posedovati jedinstvene tehničke karakteristike. Na avione Be-200 i L-38, koji se proizvode u Rusiji biće postavljeni intelektualni sistemi za vezu i navigaciju. To će omogućiti da nova mašina postane jedan od lidera na tržištu patrolnih aviona. Ugovor između Rosoboroneksporta i italijanske grupe kompanija Finmeccanica zaključen je na aviosalonu „Farnboro-2012“ u Velikoj Britaniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Bez obzira na sumnje stručnjaka u uspešnost ruskog učestvovanja na Farnborou, na koje je ulje na vatru dolila greška u nastupu pilotske grupe „Ruski vitezi“, rad ruskih predstavnika je ipak dao konkretne rezultate. I oni izgledaju sasvim solidno. Jedan od njih je sporazum o saradnji s italijanskim kompanijama SELEX Elsag, SELEX Galileo i WASS, koji ulaze u sastav grupe Finmeccanica. Slično partnerstvo se razvija između Rusije i Izraela. Patrolni avion koji će se pojaviti kao rezultat zajedničkih ruskih i italijanskih napora, planiran je za isporuku trećim zemljama.

Zamenik rukovodioca Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev je istakao da su kompanije, koje su postale partneri, već danas ključni igrači na tržištu patrolne avionske tehnike. Udruživanje napora omogućiće im da postanu lideri na tržištu. Avion će moći da obavi različite zadatke, između ostalog, kontrolisanje granica, praćenje maršruta švercera, trgovine drogom i ilegalne migracije, nadgledanje nalazišta nafte, spasilačke operacije i ekološki monitoring. Ovo je za „Glas Rusije“ saopštio predstavnik Rosoboroneksporta Vjačslav Davidenko.

"Vojne modifikacije aviona takođe će moći da se proizvode radi obezbeđenja pravnog poretka, protivbrodske delatnosti i borbe protiv piratstva. Tip aviona i njegova konfiguracija biće određeni tako da se na najrentabilniji način zadovolje zahtevi eksploatacije, koje postavlja konačni korisnik."

Ruski i italijanski stručnjaci će obaviti marketinška istraživanja, a posle toga će moći da počne serijska proizvodnja aviona. Vojni stručnjak Viktor Baranec smatra da je zaključeni ugovor logičan nastavak vojno-tehničkih odnosa između Rusije i Italije.

"Ovde se može govoriti o našim stvaralačkim kontaktima vezanim za helikopter Agusta. Rusko Ministarstvo odbrane je čak nameravalo da kupi nekoliko uzoraka i da organizuje zajedničku proizvodnju. Zasad je pitanje u fazi rešavanja. Drugi veoma zanimljiv projekat je izrada školskog aviona za obuku Jak-130. On je već postao naš nacionalni ponos i stekao je međunarodno priznanje. Danas se ne uspostavljaju kontakti samo u vezi s opremanjem i modernizacijom naših aviona. Rusija i Italija zajedno rade i na sredstvima za navigaciju, motorima i na mnogim drugim stvarima."

Međutim, to nije jedini ugovor koji je Rusija zaključila. Samo u toku prvog dana rada salona 9. jula, kompanija „Iljušin Finans“ je potpisala sporazum s panamskim South America Aircraft Leasing za isporuku tri An-148 i opciju za dvanaest An-148 i An-158. Holding „Helikopteri Rusije“ je objavio da namerava da zaključi ugovor s italijanskim AgustaWestland za proizvodnju novog lakog helikoptera. „Ujedinjena korporacija za izgradnju aviona“ se nada da će s aviokompanijama iz Jugoistočne Azije potpisati ugovore za isporuku 40 aviona „Suhoj Superdžet 100“. Korporacija „Irkut“ je zaključila nekoliko sporazuma s francuskom kompanijom Zodiac Aerospace Group za proširenje partnerstva u izgradnji aviona MS-21. Naravno, ruski avionski biznis je još uvek daleko od mogućnosti korporacija „Boing“ (Boeing) i „Erbas“ (Airbus). Ali, kako se kaže, tiha voda breg roni.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.