Putin obećao sanaciju banaka

Izvor: B92, 23.Maj.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin obećao sanaciju banaka

Moskva -- Ruske vlasti nastaviće sanaciju bankarske sfere, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom samitu u Sankt Peterburgu.

On je dodao da sada u zemlji radi 950 banka, što ne odgovara finansijskim mogućnostima, preneo je Interfaks.

Putin je smanjenje neefikasnih finansijskih institucija nazvao bolnom procedurom. To, kako je rekao, stvara dodatni teret budžetu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da kompenzuje gubitke depozita.

Centralna banka Rusije je prošle godine počela masovno oduzimanje licenci neefikasnim bankama. Prema zakonu, u slučaju oduzimanja licenci, ulozi do 700.000 rubalja (20.500 dolara) se vraćaju klijentima banaka kroz sistem državnog osiguranja depozita.

Putin je, takođe, najavio osnivanje fonda za razvoj domaće industrije. Država će, kako je rekao, razmotriti mere podrške ruskim kompanijama čiji proizvodi zamenjuju uvozne.

On je izrazio uverenje da je, kroz modernizaciju industrije, osnivanje novih preduzeća, lokalizaciju konkurentne proizvodnje u Rusiji moguće, bez narušavanja pravila međunarodne trgovine, bez uvođenja bilo kakvih ograničenja i barijera, suštinski smanjiti uvoz u mnogim pozicijama i vratiti rusko tržište domaćim proizvođačima.

Putin je istakao da kao najvažniji prioritet za Rusiju ostaje infrastruktura i uklanjanje infrastrukturnih ograničenja za regione i čitave sektore privrede.

"I u energetici i u razvoju železničke, drumske, telekomunikacione infrastrukture, nameravamo značajno da povećamo obim posla", rekao je i dodao da u narednim godinama treba udvostručiti obim izgradnje i rekonstrukcije federalnih i regionalnih puteva.

Putin se osvrnuo i na sankcije koje je zapad uveo Rusiji, a koje, prema njemu, nemaju sistemski uticaj na privredu zemlje. On smatra da SAD žele da iskoriste sankcije protiv Rusije za sticanje konkurentske prednosti u Evropi.

Kako prenosi Itar tas, Putin je naveo da Rusija neće otići u samoizolaciju, ali ne namerava ni da insistira na saradnji s drugim zemljama. On je izrazio nadu da će zdrav razum podstaći "naše partnere da sarađuju sa Rusijom".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin obećao sanaciju banaka i razvoj industrije

Izvor: Capital.ba, 24.Maj.2014, 08:55

SANKT PETERBURG, Ruske vlasti nastaviće sanaciju bankarske sfere, rekao je juče predsjednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom samitu u Sankt Peterburgu. On je dodao da sada u zemlji radi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.