Capital.ba

Putin obećao sanaciju banaka i razvoj industrije

24.05.2014. / 6:40

vladimir putinSANKT PETERBURG, Ruske vlasti nastaviće sanaciju bankarske sfere, rekao je juče predsjednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom samitu u Sankt Peterburgu.

On je dodao da sada u zemlji radi 950 banka, što ne odgovara finansijskim mogućnostim, prenio je Interfaks.

Putin je smanjenje neefikasnih finansijskih institucija nazvao bolnom procedurom. To, kako je rekao, stvara dodatni teret budžetu, jer mora da kompenzuje gubitke depozita.

Centralna banka Rusije je prošle godine počela masovno oduzimanje licenci neefikasnim bankama. Prema zakonu, u slučaju oduzimanja licenci, ulozi do 700.000 rubalja (20.500 dolara) se vraćaju klijentima banaka kroz sistem državnog osiguranja depozita.

Putin je, takođe, najavio osnivanje fonda za razvoj industrije.

Država će, kako je rekao, razmotriti mjere podrške ruskim kompanijama čiji proizvodi zamjenjuju uvozne.

On je izrazio uvjerenje da je, kroz modernizaciju industrije, osnivanje novih preduzeća, lokalizaciju konkurentne proizvodnje u Rusiji moguće, bez narušavanja pravila međunarodne trgovine, bez uvođenja bilo kakvih ograničenja i barijera, suštinski smanjiti uvoz u mnogim pozicijama i vratiti rusko tržište domaćim proizvođačima.

Putin je istakao da kao najvažniji prioritet za Rusiju ostaje infrastruktura i uklanjanje infrastrukturnih ograničenja za regione i čitave sektore privrede.

“I u energetici i u razvoju željezničke, drumske, telekomunikacione infrastrukture, namjeravamo značajno da povećamo obim posla”, rekao je i dodao da u narednim godinama treba udvostručiti obim izgradnje i rekonstrukcije federalnih i regionalnih puteva.

Putin se osvrnuo i na sankcije koje je zapad uveo Rusiji, a koje, prema njemu, nemaju sistemski uticaj na privredu zemlje.

On smatra da SAD žele da iskoriste sankcije protiv Rusije za sticanje konkurentske prednosti u Evropi.

Kako prenosi Itar tas, Putin je naveo da Rusija neće otići u samoizolaciju, ali ne namjerava ni da insistira na saradnji sa drugim zemljama. On je izrazio nadu da će zdrav razum podstaći “naše partnere da sarađuju sa Rusijom”. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!