Prvi udar sindikata protiv mera vlade

Izvor: S media, 10.Feb.2010, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi udar sindikata protiv mera vlade

Štrajkovi su danas prekinuli avionski saobraćaj i rad javnih službi u Grčkoj pošto su radnički sindikati pokrenuli svoj prvi veliki izazov merama štednje koje je naložila vlada prezadužene zemlje.

Zaposleni u javnim službama počeli su 24. časovni štrajk protiv odluke vlade da im zamrzne plate i obustavi nova zapošljavanja. Najveća grčka radnička organizacija - sindikat GSEE - planira još jedan štrajk 24. februara.

Medjutim, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izvesno da li protesti znače početak ozbiljnog otpora hitnim reformama, ili su samo izraz nezadovoljstva sindikata u zemlji gde su štrajkovi uobičajeni.

Sindikati su današnjom akcijom prekinuli nedelje opreznog odmeravanja od kako je nova vlada socijalista zaoštrila kresanje potrošnje - umanjenjem bonusa i prava na rano penzionisanje, dok je u potrazi za povećanjem poreskih prihoda posegla i u džep moćne pravoslavne crkve.

Grčka je pod pritiskom Evropske unije da drastično smanji rashode posle objave ogromnog budzetskog manjka koji nastavlja da ugrožava evro i finansijska tržišta.

Premijer Jorgos Papandreu (George Papandreou), koji danas u Parizu razgovara o ekonomskoj krizi sa francuskim predsednikom Nikolasom Sarkozijem (Nicolas Sarkozy), već se suočio sa protestom seljaka koji traže veće džavne subvencije i koji su do juče gotovo tri sedmice traktorima blokirali grčke autoputeve.

Vlada je objavila novu rundu mera neposredno pred današnji štrajk: dodala je 14 centi poreza na cenu litra benzina i objavila da će obavezati sve delatnosti u Grčkoj - uključujući benzinske pumpe, taksiste i prodavce na pijacama - da izdaju račune.

Današnji štrajk je u ponoć obustavio sve letove u Grčkoj, zatvorio državne škole i poreske urede i ostavio državne bolnice da rade samo u hitnim službama.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.