Ova avio-kompanija želi da uvede najduži putnički let: Ako uspeju karte će biti veoma skupe

Izvor: B92, 24.Avg.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova avio-kompanija želi da uvede najduži putnički let: Ako uspeju karte će biti veoma skupe

Sidnej -- Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapore Airlinesa kojem od Njujorka do Singapura treba oko 18 sati i 45 minuta.

Međutim, australijski avio-prevoznik Qantas sada ima plan da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva s trajanjem dužim od 19 sati.

Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Qantasu su odlučili da ispitaju kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iz tog razloga su osmislili test – na tri testna leta aviona Boing 787-9 Drimlajner od Njujorka i Londona do Sidneja oni će prevoziti svoje zaposlene.

Pritom će im naučnici sa univerziteta Monash u Melburnu meriti moždane talase, beležiti podatke o njihovoj budnosti, te im meriti nivo melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja, pre, tokom i nakon leta.

Na tri ovakva testna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, biće smešteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Jednom kada (ili bolje rečeno ako) se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan uticaj na zdravlje, Qantas planira u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine da uvede nekoliko linija s neprekidnim letovima u trajanju preko 19 sati. Primarno će to biti linije koje će povezivati Njujork i London sa Sidnejom, Melburnom i Brizbejnom.

Direktni letovi na ovako dugim relacijama biće skuplji od onih s presedanjem u Dubaiju ili Singapuru, te će biti primarno namenjeni poslovnim ljudima koji su spremni da plate više kako ne bi izgubili dodatno vreme čekajući na sledeći let.

Naučnu studiju o uticaju 19-časovnog putovanja na ljude sufinansira i australijska vlada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uvodi se najduži komercijalni putnički let: Trenutnu titulu drži avio linija Singapura

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2019

Australijski avioprevoznik Kvantas planira da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva čiji bi let trajao duže od 19 sati, ali će pre toga ispitati kako će dugo putovanje uticati na zdravlje putnika..Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapur erlajnsa kojim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.