Otvoren gasovod Snaga Sibira dug 4.000 kilometara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren gasovod "Snaga Sibira" dug 4.000 kilometara

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu "Snagu Sibira", preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

Otvaranje gasovoda "Snaga Sibira" podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo, izjavio je Putin.

"Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo i približava nas rešenju zadatka koji smo postavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara", rekao je Putin na ceremoniji otvaranja, prenosi Sputnjik.

Predsednik Kine je istakao da na prvom mestu treba da se osigura bezbednost i pouzdanost rada gasovoda, a potom ide briga za životnu sredinu.

"Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog i nisko-karbonatnog razvoja", rekao je Đinping.

"Snaga Sibira" je projekat ruskog "Gasproma" i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodnom mrežom dugom 4.000 kilometara godišnje će moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.

Sporazum je zaključen na 30 godina, a njegova ukupna vrednost je oko 400 milijardi dolara. Izgradnja gasovoda trajala je više od pet godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTVOREN GASOVOD: Putin i Si Đinping pokrenuli "SNAGU SIBIRA" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2019

Ukupna vrednost 400 milijardi dolara...Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Ðinping pustiće danas u pogon gasovod "Snaga Sibira", kojim će gas sa polja u Istočnom Sibiru biti transportovan u oblasti na ruskom dalekom istoku, kao i na tržište Kine...Putin i Si će na svečanoj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.