Modernizacija brze pruge do Budimpešte počinje do kraja 2015

Izvor: Blic, 14.Jul.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija brze pruge do Budimpešte počinje do kraja 2015

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je danas da se projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta razvija predvidjenom dinamikom i da će taj posao početi do kraja godine.

- Želimo da počnemo na vreme. Ovo je značajan projekat za Srbiju, svi želimo da modernizujemo ovu prugu koja će biti značajan evropski transportni pravac za protok robe i putnika - rekla je Mihajlović na pripremnom sastanku sa kineskom stranom uoči Trilateralnog sastanka Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mađarske i Kine koji će biti održan u četvrtak u Budimpešti.

Na sastanku Mihajlovićeve u Vladi Srbije sa zamenikom predsednika kineske državne komisije za razvoj i reforme, koji je predvodio kinesku delegaciju Vangom Šijataoom, konstatovano je da stručnjaci iz Srbije i Kine usaglašavaju stavove iznete u posebnim studijama izvodljivosti kako bi se došlo da zajedničkog dokumenta koji bi omogućio početak modernizacije brze pruge do kraja godine.

- Veoma je važno da se držimo svih rokova koje su tri premijera dogovorila - poručila je Mihajlović, piše u saopštenju.

Ona je istakla da je neophodno doći do najefikasnijeg modela finansiranja koji će biti u skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom na koji se Srbija obavezala.

Obe strane su se saglasile da se u Budimpešti formira trilateralna Radna grupa koja će se baviti tim pitanjem. Vang je istakao da će Studija izvodljivosti koja će biti definisana do kraja jula biti baza svih narednih aktivnosti.

- Imamo još puno posla. Svi želimo dobar aranžman kako bismo do kraja godine započeli projekat - rekao je Vang.

On je pozdravio napore Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dosadašnje zalaganje da se ovaj strateški infrastrukturni železnički projekat što pre realizuje.

Ovi razgovori, nastavak su dogovora koji su u decembru u Beogradu na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, trojica premijera Srbije, Madjarske i Kine, Aleksandar Vučić, Viktor Orban i Li Kećijang dogovorili.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.