Lami: Nije zagarantovan izlazak iz krize u 2010. godini

Izvor: Blic, 08.Jan.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lami: Nije zagarantovan izlazak iz krize u 2010. godini

Izlazak iz ekonomske krize u svetu "nije zagarantovan" ove godine, ocenio je danas generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami.

U intervjuu francuskom radiju on je naglasio da je stvoreno lažno osećanje sigurnosti ubacivanjem velike količine državnih sredstava u finansijski sistem kako se on ne bi raspao.

"Sigurno smo dotakli dno ali brzina oporavka nije zagarantovana", rekao je Lami i istakao da su time što su ekonomski i finansijski sistemi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preplavljen javnim novcem stvoreni "baloni od sapunice" koje treba apsorbovati.

Kriza je, kako kaže Lami, otkrila da postoje tri kategorije zemalja u svetu - bogate zemlje, one koje su na putu da to postanu i one koje ostaju siromašne.

On je rekao da je dinamika zemalja u razvoju kao što su Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika, jedan od razlog zbog koga njihov rast nije bio toliko jako pogođen krizom.

"To su zemlje koje su dinamičnije, s boljim upravljanjem, manjim dugovima. To su zemlje kojima se, s nekog gledišta, bolje upravlja nego u zapadnim privredama", rekao je Lami.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.