Komisija za zaštitu konkurencije: Postupak protiv SBB

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2018, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija za zaštitu konkurencije: Postupak protiv SBB

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je danas postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv društva Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže SBB d.o.o. iz Beograda.

Komisija je u saopštenju navela da će u toku postupka ispitati da li je navedeno društvo, kao dominantan kablovski operater, uspostavilo nepravično visoke cene i time zloupotrebilo dominantan položaj.

Kako je Komisija je 23. marta prošle godine uslovno odobrila koncentraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SBB i I.kom-a, postavila je i uslove koje SBB mora da ispunjava u naredne dve godine.

Jedan od uslova je i da ova kompanija, kako je saopšteno, u roku od 15 dana od dana promene maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskih sadržaja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavi izveštaj koji će sadržati podatke o promeni maloprodajne cene osnovnog paketa usluge distribucije medijskih sadržaja, uz obrazloženje uzroka promene cene.

Kako je SBB lane u decembru doneo odluku da cene svojih paketa poveća za po 100 dinara, Komisija je odlučila da izvrši analizu uslova konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja, a sve u cilju utvrđivanja opravdanosti povećanja cene usluge SBB.

Komisija navodi da se pismenim putem obratila SBB-u sa zahtevom da jasno i precizno dokumentuje uzroke predmetnog povećanja cene svojih usluga.

Kako društvo SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395,00 dinara, Komisija pokrenula postupak kako bi utvrdila da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge, kroz nametanja nepravične prodajne cene, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komisija pokrenula postupak protiv SBB

Izvor: Danas, 27.Mar.2018

Zbog sumnje da je povredila konkurenciju i zloupotrebila dominantni položaj na tržištu Komisija za zaštitu konkurencije je juče pokrenula postupak protiv jednog od najvećih kablovskih operatera u Srbiji SBB (Serbian Broadband). Članak Komisija pokrenula postupak protiv SBB se pojavljuje prvo na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.