Kartonski bicikl od 12 dolara može da nosi 220 kg (VIDEO+FOTO)

Izvor: S media, 13.Sep.2012, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kartonski bicikl od 12 dolara može da nosi 220 kg (VIDEO+FOTO)

Izraelski inovator Izhar Gafni radio je na mnogim područjima, ali sve do nedavno nije se bavio biciklima izrađenim od kartona. Kaže da je za kartonski bicikl bio inspirisan kartonskim kanuom.

Takve stvari su pristupačne potrošačima širom sveta, jer su jeftine i jednostavne za proizvodnju.

Gafni je smislio kako će napraviti bicikl koji će se lako proizvoditi, koji će biti čvrst i, što je najvažnije, napravljen od obnovljivih resursa. Nešto što je našem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svetu u ovom trenutku sveopšteg zagađenja prirode preko potrebno.

Pre nego što je započeo izradu bicikla razgovarao je sa tri različita izraelska inženjera i svi su mu rekli "To je nemoguće". Ipak, Gafni nije hteo da odustane. Na kraju je otkrio kako će uz pomoć principa slaganja japanskog origamija postići potrebnu čvrstoću kartona.

Kako sam svedoči, to nije bio nimalo lak zadatak. Ovaj kratki film pokazuje njegov dizajnerski koncept i rane modele kartonskog bicikla do njegove finalne verzije.

Proizvodnja kartonskog bicikla košta između 9 i 12 dolara, dok je manja verzija za decu svega 5 dolara. Svako dete na svetu, pa i ono najsiromašnije u Africi, može imati bicikl.

(netmobil.net.hr)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.