Iz budžeta malog grada nestali milioni: Gradonačelnik optužuje šefa finansija koji je umro

Izvor: B92, 03.Avg.2019, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz budžeta malog grada nestali milioni: Gradonačelnik optužuje šefa finansija koji je umro

Virovitica -- Iz budžeta Virovitice "nestalo" je 17 miliona kuna. Gradonačelnik tvrdi da ih je šef za finansije godinama potkradao, toliko vešto da to niko nije primetio.

Stručnjaci kažu da je to nemoguće. A šef za finansije je mrtav.

Nezapamćeni slučaj krađe najmanje 17,2 miliona kuna iz gradskog budžeta i nerazjašnjena smrt mladog šefa Upravnog odeljenja za privredu i finansije Grada Virovitice Siniše Palma, već dva meseca potresa ovaj hrvatski gradić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i celu hrvatsku javnost.

Obdukcija tela nije urađena pa je zbog sumnje u službenu verziju da je Palm počinio samoubistvo podneto nekoliko krivičnih prijava. Opozicija u virovitičkom Gradskom veću trži ostavku gradonačelnika Ivice Kirina, od premijera Andreja Plenkovića da raspusti to telo i raspiše nove izbore, a građani zahtevaju da se što pre istraži slučaj, prenosi Dojče Vele (DW).

Predsednik hrvatske vlade Plenković je samo kratko izjavio da ne želi ništa da komentariše dok se ne završi istraga.

Zakazao sigurnosni sistem

Gradonačelnik ne želi da podnese ostavku jer smatra da nije kriv. Za nestanak novca optužio je pokojnog Sinišu Palma tvrdeći da ga je potrošio na kocki.

"Niko od nas, uključujući i mene, nije mogao znati da sistem koji smo uspostavili nije pod nadzorom koji smo očekivali, koji nas je trebao zaštititi. Ako je onaj ko je ovlašćen da bude glavni čuvar budžeta, zapravo njegov problem, onda svi protokoli padaju u vodu", navodi Kirin.

Novac je, dodaje, otuđivan u takozvanom presretanju pre nego što je unesen u poslovne knjige grada, odnosno, skidan je s računa u poslovnoj banci i prebacivan na račun sportskog udruženja falsifikovanjem dokumenata.

"Do danas sam mislio da je to nemoguće, u doba modernih tehnologija, elektronskog nadzora poslovanja, sigurnosnih softvera, kontrola i revizija. Zakazali su i sigurnosni sistemi poslovne banke, poreske uprave, državnih tela i policije", uporno ponavlja Kirin.

A, kako navodi, ako je to tako, onda ni jedan opštinski ili gradski budžet u Hrvatskoj nije siguran, pa ni onaj državni.

"Ko zna koliko još takvih Virovitica svuda po Hrvatskoj i koliko se novca izvlači, a da većnici i građani ne znaju, jer za sve to vreme gradovi, kao što je to slučaj ovde, funkcionišu normalno, bez finansijskih dubioza", kaže za DW gradski većnik Darko Lešković.

"To se može neko vreme"

Svi gradonačelnici s kojima je DW razgovarao o ovoj temi kažu da je nemoguće iz budžeta izvući ni kune, a da se to pre ili kasnije ne primeti, te da su budžeti apsolutno sigurni.

Međutim, gradonačelnici iz redova HDZ-a, stranke kojoj pripada Ivica Kirin, su zamolili da im ne spominjemo imena.

"To se može događati neko vreme, ali se kasnije na izvršenju budžeta vidi svaka stavka. Gradonačelnik može tačno znati gde mu je otišla svaka lipa, danas se to prati telefonima, ne moramo čekati izvode iz banke. Za svaku isplatu donosi se odluka o odobravanju prenosa novca na nekog korisnika budžeta. Svi računi dođu kod šefa finasija, on ih pregleda i predaje gradonačelniku na plaćanje. Kod nas ima tri potpisnika, od toga najmanje dva mogu biti na virmanu. Nikako ne može raditi sam", objašnjava za DW gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin.

Slično razmišlja i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

"Svakog dana pogledam stanje ukupnog salda koje dobijem od šefice računovodstva. Sistem kontrole je besprekoran, kod nas ima četiri potpisnika, ja potpisujem zadnji", kaže Ostrošić.

Zakazala služba kontrole

Danko Sučević, finansijsko-knjigovodstveni ekspert i vlasnik ugledne računovodstvene firme Infokorp tvrdi kako je u sistemima koji raspolažu milionima kuna - nemoguće ne uočiti proneveru tolikog novca i da poslovna banka nikako ne može biti odgovorna. To je stvar unutarnje revizije, kaže on.

I profesorka Vesna Vašiček s Katedre za računovodstvo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta smatra da je zakazao sistem kontrole. Uz ogradu da ne raspolaže s dovoljno informacija za RTL je izjavila da joj ceo slučaj izgleda neverovatno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.