Gube šest miliona $ dnevno: Virus oštro udario na auto-industriju

Izvor: B92, 24.Feb.2020, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gube šest miliona $ dnevno: Virus oštro udario na auto-industriju

Moskva -- Zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, epicentru epidemije koronavirusa, košta strane proizvođače vozila.

Proizvođači, među kojima su Honda, Nisan, Dženeral motors i Reno, gube oko 5,69 miliona dolara dnevno, prenosi Raša tudej pozivajući se na kineske državne medije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Neki dobavljači delova iz Vuhana sada se oslanjaju na zalihe, ali će im one uskoro nestati. Drugi problem leži u transportnoj mreži, koja se nije vratila u normalu", rekao je jedan insajder iz auto-industrije za Global tajms. Vuhan u provinciji Hubej, odakle je krenula epidemija, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije, i domaćin je kako domaćim tako i američkim, evropskim i japanskih proizvođačima automobila.

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu, 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrednosti oko 400 milijardi juana (57 milijardi dolara), navodi RT. Budući da je Vuhan zbog epidemije u karantinu od kraja januara, pogoni koji rade u tom gradu i susednim oblastima morali su da odlože ponovno pokretanje proizvodnje i posle produženog praznika Lunarne nove godine.

Kompanijama u pokrajini Hubej neće biti dozvoljeno da nastave sa radom pre 11. marta, a čak i ako ograničenja u području pogođenom epidemijom ne budu dodatno produžena, stranim proizvođačima automobila će biti potrebno nekoliko nedelja da proizvodnju vrate u normalu, kaže Li Kuan, menadžer kineskog organizacionog odbora Međunarodne izložbe auto delova.

"Čak i nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, biće potrebno otprilike još mesec i po dana stranim mešovitim preduzećima da uspostave pun proizvodni kapacitet kakav je bio pre udara virusa", rekao je on, a prenosi Global tajms.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Virus oštro udario na auto-industriju

Izvor: Capital.ba, 25.Feb.2020, 09:46

MOSKVA, Zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, epicentru epidemije koronavirusa, košta strane proizvođače vozila. Proizvođači, među kojima su Honda, Nisan, Dženeral motors i Reno, gube oko 5,69 miliona dolara dnevno, prenosi Raša tudej pozivajući se na kineske državne medije. “Neki...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.