Capital.ba

Virus oštro udario na auto-industriju

25.02.2020. / 8:45

MOSKVA, Zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, epicentru epidemije koronavirusa, košta strane proizvođače vozila.

Proizvođači, među kojima su Honda, Nisan, Dženeral motors i Reno, gube oko 5,69 miliona dolara dnevno, prenosi Raša tudej pozivajući se na kineske državne medije.

“Neki dobavljači dijelova iz Vuhana sada se oslanjaju na zalihe, ali će im one uskoro nestati. Drugi problem leži u transportnoj mreži, koja se nije vratila u normalu”, rekao je jedan insajder iz auto-industrije za Global tajms.

Vuhan u provinciji Hubej, odakle je krenula epidemija, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije, i domaćin je kako domaćim tako i američkim, evropskim i japanskih proizvođačima automobila.

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu, 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrijednosti oko 400 milijardi juana (57 milijardi dolara), navodi RT.

Budući da je Vuhan zbog epidemije u karantinu od kraja januara, pogoni koji rade u tom gradu i susjednim oblastima morali su da odlože ponovno pokretanje proizvodnje i poslije produženog praznika Lunarne nove godine.

Kompanijama u pokrajini Hubej neće biti dozvoljeno da nastave sa radom prije 11. marta, a čak i ako ograničenja u području pogođenom epidemijom ne budu dodatno produžena, stranim proizvođačima automobila će biti potrebno nekoliko nedjelja da proizvodnju vrate u normalu, kaže Li Kuan, menadžer kineskog organizacionog odbora Međunarodne izložbe auto dijelova.

“Čak i nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, biće potrebno otprilike još mjesec i po dana stranim mješovitim preduzećima da uspostave pun proizvodni kapacitet kakav je bio prije udara virusa”, rekao je on, a prenosi Global tajms. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!