Građevinarstvo gura SRPSKU PRIVREDU napred: Očekuje se još veći rast zbog ulaganja u puteve i železnicu

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinarstvo gura SRPSKU PRIVREDU napred: Očekuje se još veći rast zbog ulaganja u puteve i železnicu

Očekuje se početak još nekoliko kapitalnih projekata

U drugom tromesečju ove godine zabeležen je rast od 20 odsto u građevinskom sektoru, podaci su Narodne banke Srbije, a iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštavaju da će zahvaljujući ulaganjima u putnu i železničku infrastrukturu i stanogradnju taj rast biti još veći u drugoj polovini godine.

U Ministarstvu navode da danas u Srbiji ima više od 44.000 aktivnih gradilišta, što, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kažu, nije bio slučaj pre nekoliko godina.

- Reformama koje Ministarstvo sprovodi u građevinskom sektoru, pre svega uvođenjem e-dozvola i e-katastra, ali i unapređenjem prostornih i urbanističkih planova, stvaraju se temelji za dalji napredak u ovoj oblasti i privredni rast i razvoj Srbije - navode u Ministarstvu.

Ističu i da su rast broja izdatih građevinskih dozvola, sve veći broj gradilišta i realizacija velikih infrastrukturnih projekata doprineli privrednom rastu zemlje i u drugom kvartalu ove godine.

U Ministarstvu navode da Srbija ove godine završava nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata - pre svega Koridora 10 i 11 i istovremeno započinje izgradnju pet novih auto-puteva: Moravskog koridora, auto-puta ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, zatim Ruma-Šabac i Šabac-Loznican i nastavka izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege.

Kažu da će početkom naredne godine krenuti i izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština od Niša do Pločnika.

- Novi investicioni ciklus, vredan više od 15 milijardi evra, doprineće daljem razvoju građevinske industrije, koja će nastaviti da bude glavni nosilac rasta bruto društvenog proizvoda i privrednog razvitka zemlje - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pogledajte rezultate

Zašto je bio OMILJENI GRADONAČELNIK: Ovih 5 stvari u Beogradu ne bi bilo bez Branka Pešića (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.