Francuska predlaže da EU uvede sankcije Turskoj: Na meti brodarstvo, bankarstvo i energetika

Izvor: B92, 26.Nov.2020, 16:10

Francuska predlaže da EU uvede sankcije Turskoj: Na meti brodarstvo, bankarstvo i energetika

Pariz -- Francuska predlaže da EU sledećeg meseca uvede sankcije Turskoj ali tek treba da dobije podršku vlada zemalja EU pored Grčke i Kipra, kažu francuski zvaničnici.

Pariz navodi da turski predsednik Tajip Erdogan nije poslušao upozorenja lidera EU 1. oktobra da se povuče u sporu oko istraživanja gasa u Sredozemlju ili da se suoči sa posledicama.

Francuska nije izradila detaljni plan sankcija, ali diplomate kažu da bi mere pogodile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tursku ekonomiju, verovatno u brodarstvu, bankarstvu i energetici, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Evropski parlament danas zatražiti sankcije, osuđujući Erdoganovu posetu početkom ovog meseca otcepljenim kiparskim Turcima na severu Kipra.

Francuska se takođe sukobljava sa Turskom zbog konflikta oko Nagorno-Karabaha. Pariz je, naime, optužio Ankaru za podsticanje krize na Kavkazu, što ta zemlja odbacuje.

"Turska zna šta treba da uradi", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan ove sedmice na francuskom parlamentarnom saslušanju pod nazivom: „Suočavanje ili saradnja, na njima je".

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je EU zbog razgovora o sankcijama, rekavši da takva rasprava nije bila korisna.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.