Izvor: RTS, 15.Avg.2022, 13:15

Predstavljena platforma Srpskog pokreta Dveri o Kosovu i Metohiju

Potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić predstavio je novu političku platformu tog pokreta u 10 tačaka za povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.
Polazeći od Ustava Srbije i poruke Svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve iz 2018. godine, Dveri predlažu prekid evro-atlanskih integracija Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti KiM od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država koje su priznale secesiju i povlačenja NATO sa srpske teritorije.
Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti.
Srpski pokret Dveri, takođe, predlaže da se proglasi okupacija NATO na delu teritorije Republike Srbije - AP Kosova i Metohije, da se zahteva povratak pitanja KiM u okvire SB UN i doslednu primenu rezolucije 1244 SB UN.
Prema njihovom predlogu, potrebno je poništiti „Prvi sporazum o principima regulisanja normalizacije odnosa" (tzv. „Briselski sporazum") i sve kasnije sporazume koji iz njega proizlaze, uključujući i ''Vašingtonski sporazum'', kao i sve ugovore kojima je otuđena imovina države Srbije, državnih javnih preduzeća i privrednih društava na KiM".
U saopštenju se navodi da je neophodno formirati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ponovo uspostaviti institucije Republike Srbije na teritoriji KiM "koje su ukinute antiustavnim ''Briselskim sporazumom'', premestiti Kancelariju za KiM u Kosovsku Mitrovicu, omogućiti povratak prognanih i uspostaviti civilnu zaštitu srpskog stanovništva i svih lojalnih građana Srbije na KiM.
Potrebno je, kako navode, nastaviti intenzivnu diplomatsku aktivnost na povlačenju priznanja "lažne države ''Kosovo'' i sprečavanju ulaska u sve međunarodne institucije, ali i omogućiti izlazak Srba iz nelegitimne i antiustavne separatističke ''skupštine'' i ''vlade'' lažne države Kosovo".
Dveri predlažu i da se pojača prisustvo vojske i žandarmerije duž administrativne linije, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Raškom upravnom okrugu, kao i da se uvedu zakonske sankcije za svako javno negiranje Ustava Republike Srbije i zagovaranje nezavisnosti „Kosova" od strane političkih subjekata, medija ili javnih ličnosti.
Potrebno je "odustati od bilo kakvog ''konačnog'' rešavanja pitanja KiM van Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 12 44 i jačati novo strateško povezivanje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim saveznicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije".
Na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kostić je rekao da će platforma o KiM biti dostavljena svim poslaničkim grupama u parlamentu i svim najvažnijim institucijama u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ivan Kostić (Dveri) predstavio platoformu od deset tačaka za Kosovo i Metohiju

Izvor: Danas, 15.Avg.2022

Poslanik pokreta Dveri Ivan Kostić predstavio je danas na konferenciji za medije u Skupštini Srbije Platformu za Kosovo i Metohiju, koja ima 10 tačaka i koju će, kako je najavio, Dveri uputiti svim poslaničkim grupama u parlamentu kao i najvažnijim institucijama u zemlji, uključujući Srpsku akademiju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.