UPC MP bi mogla prekinuti sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPC MP bi mogla prekinuti sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom

Carigradska patrijaršija je izvršila antikanonsko dejstvo bez presedana stupanjem u kanonske odnose sa rakolnicima  i izopštenima iz Crkve – saopštila je Ruska pravoslavna crkva preko svog velikodostojnika Vladimira Legojde.


On u Moskovskoj patrijaršiji rukovodi kontaktima sa društvom i medijima, a reagovao je na odluke Carigradske patrijaršije o skidanju anateme sa vođa ukrajinskih raskolničkih struktura – Filareta (Denisenka) u Makarija (Maletića) i o poništavanju „istorijskog pisma“ iz 1686-te  kojim je Moskovski patrijarh dobio pravo da postavlja i rukopolaže kijevske mitropolite.


Legojda je upozorio da se radi o udaru Carigrada na „same osnove pravoslavnog kanonskog poretka“.


I on i mitropolit Ilarion, koji rukovodsi spoljnim crkvenim vezama RPC, najavili su da će se Ruska crkva prema udaru carigradske patrijaršije na svoju kanonsku teritoriju odrediti na vanrednom zasedanju svog Sinoda 15. oktobra.


Ilarion je poteze Carigradske patrijaršije nazvao „bezakonjem koje ugrožava međupravoslavno jedinstvo i gazi crkvene kanone“.


Posebno je ukazao: „Sada postoji i dokument koji potvrđuje upad Carigradske patrijaršije u kanonski prostor Ruske crkve“.


Njegov zamenik – Nikolaj Balašov – nekoliko sati kasnije je saopštio da RPC  ne priznaje odluku Sinoda Carigradske patrijaršije o skidanju anateme sa Filareta i Makarija.


Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je u kanonskom jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom, najavila je da može potpuno prekinuti odnose sa Carigradskom patrijaršijom i anatemisati patrijarha Vartolomeja.


Naglasila je da poteze Carigrada smatra „duboko nekanonskim i dugoko neprijateljskim aktom i mešanjem u njene unutrašnje stvari“.
 
Fakti


 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.