[RAT U UKRAJINI] Žestoka ofanziva Rusa u Donbasu, hoće li SAD predati Ukrajini rakete zemlja-zemlja dometa 300 km, žalbe Kijeva na nemačke samohodne haubice

Izvor: TangoSix.rs, 05.Avg.2022, 10:00

[RAT U UKRAJINI] Žestoka ofanziva Rusa u Donbasu, hoće li SAD predati Ukrajini rakete zemlja-zemlja dometa 300 km, žalbe Kijeva na nemačke samohodne haubice

Prema informacijama koje stižu sa obe strane, u Ukrajini je u toku, od početka rata, jedna od najžešćih ofanziva zajedničkih ruskih snaga u Donjeckoj oblasti. Prema navodima iz ruskih izvora, ruske snage ušle su u Soledar, napreduju ka Bahmutu, takođe se tvrdi i da je u proteklih nedelju dana ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke, pre svega u ljudstvu.
To je delimično potvrdio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je izjavio da Ukrajina još uvek ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da prekine nadmoć ruske vojske u artiljeriji i živoj sili koja se, kako je rekao, naročito oseća u bitkama, pogotovu u Donbasu (spomenuo je konkretno mesta Peski i Avdejevka), ali i na drugim frontovima.
Kako ISW vidi trenutno stanje na frontu u Donjeckoj oblasti / Ilustracija: ISW Ukrajinski zvaničnici navode i da se Rusija priprema za kontraofanzivu širokih razmera u Zaporožskoj i Hersonskoj oblasti, da je u toku grupisanje 30 ruskih borbenih taktičkih grupa, među kojima su i Vazdušno-desantne snage, kao i da se njihov napad može očekivati u narednih nedelju dana.
U novom paketu vojne pomoći SAD naći će se i 75.000 artiljerijskih granata kalibra 155 mm. Računajući i ovaj broj, do sada su SAD Ukrajini isporučile 449.000 ovih granata od kojih je 150.000 novoproizvedenih, a isporučeno je i oko 1.000 vođenih granata. Član Predstavničkog doma Kongresa SAD iz Demokratske stranke Elisa Slotkin izjavila je da će Kijev u narednom periodu dobiti rakete ATACMS za sisteme HIMARS dometa do 300 km. Prema njenim rečima, Kongres razume potrebu da se Ukrajini obezbedi ATACMS u narednih tri do šest nedelja kako bi se pomoglo ukrajinskim oružanim snagama da sprovedu uspešnu kontraofanzivu na jugu Ukrajine.
Za sada nemamo uverljivih dokaza da je uništen ijedan lanser sistema HIMARS. Iako su neki ruski mediji i izvori preneli da je na fotografiji upravo to oruđe, ovde vidimo kamion-tegljač M1083A1P2 MTV za haubice M777. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da su ruske oružane snage do sada uništile 6 lansera i preko 300 raketa za samohodne višecevne lansere raketa HIMARS, 33 vučne haubice M777 i pet lansera protivbrodskih raketa Harpun. Sve ove navode, naročito o uništenjima lansera sistema HIMARS, Pentagon je demantovao.
Ukrajinci se najverovatnije prilikom dejstva sistemom HIMARS konsultuju sa SAD koje, ako nisu zadovoljne sa obeleženim ciljevima, mogu da otkažu raketne udare. To je potvrdio zamenik šefa glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki koji je izjavio i da ukrajinska vojska ima dobre satelitske snimke koje dobija od odgovarajućih obaveštajnih službi.
Samohodna haubica PzH2000 ukrajinske vojske prilikom borbenog dejstva. Nemački list Špigl prenosi informaciju da zbog visokog intenziteta upotrebe u borbenim dejstvima nekoliko samohodnih haubica PzH2000 koje su Nemačka i Holandija isporučile Ukrajini, već mora na remont. Navodno je o tome zvanični Kijev krajem jula već obavestio nemačko ministarstvo odbrane. U Bundesveru smatraju da je problem što Ukrajinci često koriste veliku brzinu paljbe usled čega mehanizam za punjenje trpi velika naprezanja. Prenosi se i interesantna informacija da je, prema nemačkim normama, ispaljivanje 100 granata dnevno visok intenzitet korišćenja ovog oruđa.
Najnovija vest o isporukama naoružanja Kijevu stiže iz Severne Makedonije. Tamošnji mediji preneli su juče informaciju, da su Ukrajini, nakon tenkova T-72, predata i 4 jurišna aviona Su-25 koji su nekada pripadali makedonskom ratnom vazduhoplovstvu. Reč je o tri jednoseda Su-25 i jednom dvosedu Su-25UB koji su 2001. nabavljeni od Ukrajine, ali su prethodno pripadali Belorusiji.
Dopisnik Tango Six portala Igor Božinovski jutros je za naš portal doneo više detalja o ovoj, i dalje zvanično nepotvrđenoj, donaciji.
The post [RAT U UKRAJINI] Žestoka ofanziva Rusa u Donbasu, hoće li SAD predati Ukrajini rakete zemlja-zemlja dometa 300 km, žalbe Kijeva na nemačke samohodne haubice appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Ukrajina tvrdi da su ruske snage oštetile nuklearnu elektranu, ali nije bilo curenja radijacije

Izvor: Danas, 05.Avg.2022

Ukrajinska nuklearna agencija saopštila je da su ruske rakete oštetile deo velike nuklearne elektrane koja je sada pod ruskom kontrolom, ali da nije došlo do curenja radijacije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.