Portal Da se zna pomaže protiv nasilja nad LGBT osobama

Izvor: RTS, 20.Nov.2015, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portal "Da se zna" pomaže protiv nasilja nad LGBT osobama

"Da se zna" – naziv je novog internet portala, na kojem će LGBT osobe moći da prijave nasilje, bilo fizičko bilo psihičko. Cilj portala je da na jednom mestu predstavi stvarne priče iz života LGBT osoba, kao i da ohrabri nadležne da slučajeve nasilja rešavaju efikasnije.
Veče kada je sa drugaricama otišla na piće, Dragoslava Barzut iz organizacije "Labris" i danas pamti samo po fizičkom napadu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pretučene su, tvrdi, zato što su lezbijke.

"Ja sam uradila sve što je do mene. Prijavila sam nasilje protiv N. N. lica. Predmet se trenutno nalazi u Tužilaštvu", kaže Dragoslava.
Dragoslava je nasilje prijavila policiji, ali većina LBGT osoba nije. Najčešće, jer se plaše da otkriju seksualnu orijentaciju. Novi portal im omogućava anonimnost i pruža podršku.
"U skladu sa odlukom žrtve, organizacije će postaviti njeno ime ili ne, ali u svakom slučaju, bez razlike na tu odluku, svi dokazni materijali, sve informacije koje su poverljive, tokom same istrage biće skrivene i neće biti dostupne javnosti", kaže Marko Ivković iz Nacionalnog demokratskog instituta.
Portal su, za sada, podržale organizacije "Gejten" i "Labris".
"Napadnut može da vidi da postoje još neke osobe koje to isto trpe, i da to treba i on da uradi. S druge strane, institucije će na jednom mestu moći da vide spisak nasilja i da se nasilje učini transparentnim i vidljivim", dodaje Dragoslava.
LGBT osobe u Srbiji, gotovo svakodnevno su diskriminisane. Dve trećine njih trpelo je psihičko nasilje, a svaka četvrta osoba bila je fizički napadnuta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.