Izvor: RTS, 29.Sep.2022, 13:23

Održana konferencija "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019–2022"

Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Saveta Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocena, pri čemu obe organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Zapadnom Balkanu i u Turskoj – neke su od ključnih poruka na regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji u Budvi, na kojoj su predstavljeni rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019–2022".
Program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019–2022" u Srbiji obuhvata sedam projekata, sa ukupnim budžetom od preko 5,8 miliona evra.

Ti projekti pokrivaju ključne oblasti programa, kao što su: reforma pravosuđa, zaštita ljudskih prava, reforma zatvorskog sistema, borba protiv diskriminacije i trgovine ljudima, jačanje kvalitetnog obrazovanja za sve, kao i sloboda izražavanja i sloboda medija.
Neki od najznačajnijih rezultata programa u Srbiji postignuti su u sledećim oblastima: sudije i tužioci sada imaju mehanizme za prijavu neprimerenog uticaja; više od 20.000 učenika i učenica će imati svest o rodnoj ravnopravnosti kao sastavni deo nastavnog plana i programa; opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom postale su deo programa obuke usmerene na jačanje bezbednosti novinara, koji se nude pravnim profesionalcima i policajcima; osam jedinica lokalne samouprave izdvojilo je odgovarajuća budžetska sredstva za mere unapređenja položaja LGBTI osoba, a stručna mišljenja na izmene Zakona o zabrani diskriminacije, na novi Zakon o ravnopravnosti polova i na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama pripremljeni su u okviru programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022".
Značajan rad na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima u okviru programa obavljen je kroz podršku sudijama, tužiocima, policajcima, studentima prava, inspektorima rada, prosvetnim radnicima i organizacijama civilnog društva ne samo u unapređenju znanja o pitanjima borbe protiv trgovine ljudima, već i u identifikovanju neposrednih prioritetnih akcija i podsticanju zajedničkih odgovora.
U delu programa koji se bavi slobodom izražavanja i slobodom medija, podstaknut je dijalog o unapređenju bezbednosti novinara između Kancelarije Zaštitnika građana i novinarskih udruženja u Srbiji.
Treninzi o ovoj temi, posebno su naglasili opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dug put od organizovanja šetnje do zakonskih prava, kakav je položaj LGBT zajednice u regionu

Izvor: RTS, 30.Sep.2022, 06:05

U reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija regionu pomažu Evropska unija i Savet Evrope. Koje su koristi od toga imali Zapadni Balkan i Turska analiziralo se na konferenciji u Budvi. Jedno od pitanja bilo je položaj LGBT...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.