Ministri iz regiona o reformama za unapređenje socijalne politike

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri iz regiona o reformama za unapređenje socijalne politike

Zajedničku Deklaraciju o unapređenju socijalne politike na Zapadnom Balkanu, kojom su se obavezali na zajedničko delovanje kako bi sproveli reforme u toj oblasti na dobrobit građana, u Beogradu su potpisali ministri socijalne politike iz regiona.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da saradnja na projektima, kroz rešavanje istih ili sličnih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje imamo, može da nas poveže, kako bismo sutra svi zajedno ušli u EU.

Ukazao je da Srbija od 2014. godine osim ekonomskih reformi, pažnju posvećuje i pitanjima iz oblasti socijalne politike i da je započeto dosta projekata, među kojima su najvažniji reforma centara za socijalni rad, sistem socijalnih karata i rodna ravnopravnost i antidiskriminacija.
"U sve tri stvari ugledamo se na najrazvijenije zemlje u Evropi, na Norvešku, Švedsku, Dansku. Visoki su ciljevi, ali ne želimo da Srbija bude na začelju EU, već da bude na vrhu, i svi radimo na tome", rekao je Đorđević novinarima u Palati Srbija gde se održava ministarska konferencija "Inicijativa za socijalnu dimenziju EU integracija".
Prema njegovim rečima, od ideje do potpisivanja Deklaracije prošlo je godinu dana, a do realizacije se došlo uz podršku Ministarstva za evropske integracije i nemačke nevladine organizacije ASB (Arbeiter Samariter Bund – Udruženje samarićanskih radnika), kojima se zahvalio na pomoći.
Predsednik UO ASB i poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn rekao je da je važno da su se po prvi put okupili ministri za socijalna pitanja iz regiona, kako bi se dogovorili o saradnji na rešavanju socijalnih pitanja i pokretanju projekata.
Istakao je da je važno da se, kada je reč o pristupanju EU, ne govori samo o tehnokratskim stvarima, poput ispunjavanju kriterijuma, već i o socijalnim pitanjima.
"Važno je da se postaramo da svi koji su na putu ka EU, ostanu na tom putu i da niko ne bude ostavljen. Ne samo da vlade u regionu treba da se fokusiraju na socijalna pitanja, već i vlade zemalja članica Unije treba da im pruže podršku", naglasio je Flekenštajn.
U Deklaraciji se navodi da se potpisnici "obevezuju da udruže napore u borbi protiv socijalne isključenosti i diskriminacije, u promovisanju socijalne pravde i zaštite, povećanju jednakosti između muškaraca i žena i podsticanju solidarnosti između generacija i zaštite prava deteta".
Inicijativu za socijalnu dimenziju evrointegracija Zapadnog Balkana, čiji je cilj uspostavljanje i unapređnje dijaloga između civilnog sektora, građana i političkih elita u EU i regionu, finansira i sprovodi ASB.
Inicijativa je pokrenuta kako bi se u narednih 18 meseci kreirao portfolio od 165 predloga u oblasti socijalne zaštite.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević: Budućnost Srbije u EU - realnost u koju verujemo

Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je proces priključivanja Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i jedan od najvažnijih stubova spoljne politike, a da je budućnost zemlje u EU realnost u koju veruje i u skladu sa kojom se intenzivno radi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.