Jevreji obeležavaju Sukot, spomen na 40 godina lutanja

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevreji obeležavaju Sukot, spomen na 40 godina lutanja

Jevreji večeras započinju obeležavanje Sukota – sedmodnevnog praznika koji podseća na višedecenijsko lutanje naroda. Ovo je jedan od najstarijih hodočasničkih praznika.
Jevrejski narod proslavlja Sukot, jedan od tri hodočasnička praznika kada se odlazi u Hram u Jerusalimu.

Označava spomen na četrdeset godina lutanja pustinjom i života pod šatorima, posle izlaska iz egipatskog ropstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Praznik uvek pada od polovine septembra do kraja oktobra, pa izražava i zahvalnost za jesenju berbu.
Simbol ovog praznika je suka - senica, odnosno koliba koja se pravi u dvorištu, na terasi, krovu kuće ili u dvorištu sinagoge, pa Jevreji na Sukot borave u senicama napravljenim od dasaka, pokrivenim granjem i lišćem i ukrašenim voćem i cvećem.
Simboli su i takozvane "Četiri vrste", odnosno palmina grana povezana u struk s dve grančice vrbe i tri grančice mirte, kao i jedna vrsta citrusa.
Praznik počinje petog dana po Jom Kipuru, traje sedam dana i svi obroci se u tom periodu jedu u senicama.
Iako se pripremaju razna jela, karakteristične su sarma od kupusa ili vinovog lišća i drugo mesom punjeno povrće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.