Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: SAD zaostale za Rusijom i Kinom u stvaranju kosmičkih snaga

Sjedinjene Američke Države zaostale su za Rusijom i Kinom u stvaranju kosmičkih snaga, izjavio je američki predsednik Donald Tramp tokom svog govora pred glasačima na skupu u Kentakiju, prenosi „Foks njuz“.


„Prema mom ukazu Pentagon trenutno radi na stvaranju šestog roda američkih oružanih snaga — kosmičkim snagama“, istakao je šef Bele kuće.


„Međutim, Kina je to već započela, Rusija je već počela. Ali mi imamo najbolje ljude na svetu, proizvodimo najbolju opremu na svetu, pravimo najbolje rakete, tenkove i brodove na svetu“, dodao je Tramp.


Ranije je američka administracija najavila stvaranje posebnog roda vojske — kosmičkih snaga. Međutim, ove promene nisu ušle u zaključeni vojni budžet za fiskalnu 2019. godinu.


Planirano je da sredstva za formiranje kosmičkih snaga budu uključena u budžet za 2020. Godinu. Međutim, neki stručnjaci, uključujući i bivše lidere Pentagona, već su izrazili sumnju u svrsishodnost Trampove odluke s obzirom da defakto svemirske snage u SAD već dugi niz godina postoje u sastavu Vazduhoplovnih snaga i Strateške komande zemlje.


Trenutno međunarodni sporazumi samo zabranjuju razmeštanje u svemir oružja za masovno uništenje. Međutim, za sada nijedna zemlja koja ima pristup svemirskim tehnologijama zvanično nije postavila bilo kakvo oružje u svemir.

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.