Nastavljeni protesti u SAD, u Mineapolisu se raspušta lokalna policija

Izvor: RTS, 08.Jun.2020, 08:15

Nastavljeni protesti u SAD, u Mineapolisu se raspušta lokalna policija

I protekle noći protesti u više američkih i evropskih gradova zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Demonstracije su bile uglavnom mirne i nenasilne. U Mineapolisu, gde je ubijen Džordž Flojd, gradsko veće donelo je odluku o rasformiranju lokalne policije posle optužbi za rasizam. Umesto toga biće uspostavljen, kako je rečeno, novi model javne bezbednosti. Predsednik Donald Tramp naredio je pripadnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nacionalne garde da počnu da se povlače iz Vašingtona.
Odluka gradskog veća Mineapolisa pročitana je javno, pred više stotina demonstranata. Članica veća rekla je da je u Mineapolisu ali i širom Amerike postalo jasno da postojeći sistem organizovanja policije i javne bezbednosti ne čini zajednice sigurnim i da su se dosadašnje reforme pokazale neuspešnim.

Deo novca kojim se finansirala policija biće preusmeren na strategije od kojih korist ima cela zajednica. Za odluku je glasalo 9 od 13 članova Saveta. Protiv je bio i gradonačelnik Džejkob Frej. I u Njujorku je gradonačelnik Bil de Blazio rekao da će nakon masovnih antirasnih protesta policija biti reformisana.
"Fokusirani smo na to da pripadnici policije pomažu mladim ljudima i rešavaju njihove brige, da se problemi rešavaju u korenu a ne njihove posledice. Naša odluka je da novac koji je koristila policija sada ide u socijalne službe a planovi će biti precizirani narednih nedelja", naveo je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.
Istovremeno ulični protesti su nastavljeni u više američkih gradova a gotovo festivalska atmosfera na većini skupova je suprotna od scena sukoba, pljački i vandalizma pre nedelju dana. Ispred Bele kuće je postavljena nova zaštitna ograda a demonstranti su je ukrasili natpisima, "Životi crnaca su važni" i "Nema pravde, nema mira".
Demonstriralo se i u evropskim gradovima protiv rasizma i policijske brutalnosti, a u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni". Ispred američke ambasade u Londonu više desetina hiljada ljudi i sukob sa snagama reda. Na jednom od transparenata je pisalo "I Velika Britanije je kriva".
U centru Briselu je policija suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstranteta. Više demonstranata je uhapšeno. Demonstriralo se i u gradovima Azije i Latinske Amerike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demonstracije u SAD se nastavljaju: Tramp POVLAČI LOKALNU POLICIJU u Mineapolisu

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020

I protekle noći protesti u više američkih i evropskih gradova zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Demonstracije su bile uglavnom mirne i nenasilne...U Mineapolisu, gde je ubijen Džordž Flojd, gradsko veće donelo je odluku o rasformiranju lokalne policije posle optužbi za rasizam...Umesto...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Protest podrške pokretu Antifa u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2020

Aktivistkinje i aktivisti nevladine mirovne organizacije Žene u crnom organizovali su u centru Beograda skup podrške pokretu Antifa koji u SAD učestvuje u demonstracijama zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Skup se održava u trenutku u kome je predsednik SAD Donald Tramp najavio da će...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.