Izvor: Radio 021, 08.Jun.2020, 08:08

Mineapolis raspušta gradsku policiju zbog ubistva Džordža Flojda

Većnici Mineapolisa najavili su da će raspustiti gradsku policiju, što je značajan potez usled protesta širom zemlje izazvanih zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Devet od 13 većnika reklo je da će stvoriti novi model javne bezbednosti u gradu koji je optužen za rasizam.

"Obavezali smo se da ćemo raspustiti policiju i zajedno s našom zajednicom uspostaviti novi model javne sigurnosti koji će čuvati našu zajednicu", rekla je za CNN predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Gradskog veća Mineapolisa Lisa Bender.

Bender je rekla i da odbornici raspravljaju o tome kako će zameniti trenutnu policijsku upravu. Sigurno je da jedno vreme Mineapolis neće imati svoju policijsku upravu.

Gradonačelnik Džejkob Frej ranije se usprotivio ovom potezu. S druge strane, aktivisti koji se godinama bore za ljudska prava, rekli su da je ovo velika prekretnica.

Protesti u SAD-u započeli su nakon što se pojavio snimak brutalnog hapšenja 46-godišnjeg Flojda u Mineapolisu. Flojd je preminuo vezan lisicama nakon što mu je beli policajac klečao na vratu gotovo devet minuta. Na snimcima Flojd je govorio da ne može da diše i molio policajca da prestane da ga guši.

Policajac Derek Čovin je optužen za ubistvo, dok su trojica njegovih kolega optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva. Čovin će se danas prvi put pojaviti pred sudom.

Istovremeno, Džordž Flojd će danas biti sahranjen u Hjustonu u Teksasu. Predviđeno je da njegovo telo bude javno izloženo šest sati u Hjustonu na komemoraciji nakon čega će biti sahranjen.

Prethodno su komemorativne službe Flojdu održane u Mineapolisu, gde je ubijen i Redfordu, njegovom rodnom mestu u Severnoj Karolini.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradske vlasti: Policija u Mineapolisu biće rasformirana

Izvor: Beta, 08.Jun.2020

Policija u Mineapolisu biće "rasformirana", najavile su vlasti američkog grada u kojem je ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd tokom policijskog hapšenja."Zalažemo se za raspuštanje policijske službe za kakvu znamo u gradu Mineapolisu", rekla je za Si-En-En (CNN) predsednica Gradskog saveta Liza...

Nastavak na Beta...

Demokrate predložile reformu policije, posljednja komemoracija za Floyda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2020

Dok su stotine ljudi odavale počast Georgeu Floydu na posljednjoj komemoraciji organizovanoj u Houstonu, demokrate su otkrile prijedlog novog zakona o reformi policije

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.