Mineapolis raspušta gradsku policiju zbog ubistva Džordža Flojda

Većnici Mineapolisa najavili su da će raspustiti gradsku policiju, što je značajan potez usled protesta širom zemlje izazvanih zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.
Devet od 13 većnika reklo je da će stvoriti novi model javne bezbednosti u gradu koji je optužen za rasizam.
 
"Obavezali smo se da ćemo raspustiti policiju i zajedno s našom zajednicom uspostaviti novi model javne sigurnosti koji će čuvati našu zajednicu", rekla je za CNN predsednica Gradskog veća Mineapolisa Lisa Bender.
 
Bender je rekla i da odbornici raspravljaju o tome kako će zameniti trenutnu policijsku upravu. Sigurno je da jedno vreme Mineapolis neće imati svoju policijsku upravu.
 
Gradonačelnik Džejkob Frej ranije se usprotivio ovom potezu. S druge strane, aktivisti koji se godinama bore za ljudska prava, rekli su da je ovo velika prekretnica.
 
Protesti u SAD-u započeli su nakon što se pojavio snimak brutalnog hapšenja 46-godišnjeg Flojda u Mineapolisu. Flojd je preminuo vezan lisicama nakon što mu je beli policajac klečao na vratu gotovo devet minuta. Na snimcima Flojd je govorio da ne može da diše i molio policajca da prestane da ga guši.
 
Policajac Derek Čovin je optužen za ubistvo, dok su trojica njegovih kolega optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva. Čovin će se danas prvi put pojaviti pred sudom.
 
Istovremeno, Džordž Flojd će danas biti sahranjen u Hjustonu u Teksasu. Predviđeno je da njegovo telo bude javno izloženo šest sati u Hjustonu na komemoraciji nakon čega će biti sahranjen.
 
Prethodno su komemorativne službe Flojdu održane u Mineapolisu, gde je ubijen i Redfordu, njegovom rodnom mestu u Severnoj Karolini.
  • Mastodont

    10.06.2020 10:14
    @Јое

    Primitivni rasista koji danima širi laž da je ovaj lik ubijen dok se opirao hapšenju priča o mržnji i neznaju. Odakle tebi ideja da će neko da s tobom razgovara, majke ti? Jel se s živinom razgovara?
  • Јое

    09.06.2020 10:32
    @Mastodont
    То што ти се сви аргументи своде на увреде и мржњу показује само ниво твоје интелигенције и непознавање чињеница. Вероватно мислиш да увредама можеш сакрити своје незнање, али не можеш.

    Искрено ми те је жао, тешко је живети са толиком мржњом.
  • Mastodont

    09.06.2020 08:28
    @Јое

    Pun si balege, vidim da ti prija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.