Srpski heroj francuske avijacije

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski heroj francuske avijacije

Parisko groblje Per Lašez, koje je dobilo ime po fratru, ispovedniku Luja XIV, jedno je od najpoznatijih večnih počivališta na svetu. Tu su večne kuće velikana kao što su Oskar Vajld, Lafonten, Marsel Prust, Balzak, Modiljani, Bize, Iv Montan, a na ovom groblju sahranjen je i poznati srpski režiser Aleksandar Petrović. Tu počiva i Petar - Pjer Marinović, Srbin, najmlađi as francuske avijacije.

Pariski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << penzioner, Nenad Hrisafović, inženjer vazduhoplovstva, na molbu bivših kolega (a i svojih učenika) iz Akademskog aerokluba Beogradskog univerziteta, uspeo da je da pronađe Pjerov grob

- U Udruženju za negovanje vazduhoplovnih tradicija u Beogradu skrenuli su mi pažnju da je na groblju Per Lašez sahranjen čovek kojim možemo s pravom da se ponosimo. Molili su me da pronađem grob, fotografišem ga i pošaljem im sliku kako bi je izložili u Vazduhoplovnom muzeju, u Komandi vazduhoplovstva. Pozdravljam ovu inicijativu jer je veoma važno da ostanemo verni svojoj tradiciji - priča Neno Hrisafović (77).

Sa suprugom Fransin je krenuo u obilazak groblja. Prvi pokušaj je bio neuspešan. Potom se raspitivao u Direkciji, groblja, prevrnuti su arhivi i, konačno, uspeh. Neno ponovo odlazi na groblje, pronalazi porodičnu grobnicu, na njoj spomen-ploča koja govori o veličini i herojstvu našeg Pjera Marinovića. Srećan zbog uspešno obavljenog posla, Neno kaže:

- Drugog avgusta, na dan srpske avijacije, odneću cveće na njegov grob.

A ko je bio Pjer Marinović? Neno saopštava:

- Bio je sin Velizara, a unuk Jovana Marinovića, prvog srpskog poslanika u Francuskoj posle zvaničnog priznavanja Srbije kao nezavisne države. Jovan je bio oženjen Persidom, kćerkom kapetana Miše Anastasijevića, čija je kćerka Sara bila udata za Đorđa Karađorđevića, unuka čuvenog Karađorđa Petrovića, tako da su Marinovići imali veze i sa kućom Karađorđević. Petar - Pjer, Jovanov unuk, ušao je u francusku armiju pre punoletstva, napravio je blistavu i, nažalost, kratku karijeru. Poginuo je 1919. na aeromitingu u Briselu u 21. godini.

Pjer Marinović je u Prvom svetskom ratu, od 1917. do 1918, oborio 22 nemačka vazduhoplova, što ga je izbacilo na 12. mesto asova francuske avijacije. Bio je odgajan u srpskom nacionalnom duhu.

- U grobnici počiva Pjer sahranjeno je dvanaestak članove porodice Marinović. Prvi je počinuo na kraju 19. veka, poslednji 2004. Tu je mladom heroju postavljena spomen-ploča na kojoj piše: "Potporučnik Pjer Marinović, avijatičar, najmlađi as Velikog rata, 25 zvaničnih pobeda, Legija časti, Vojna medalja, Ratni krst sa 14 palmi, rođen 1. 8. 1898. u Parizu, poginuo 2. 9. 1919. u Briselu. Žrtva hrabrosti i ljubavi za otadžbinu".

- Dan vazduhoplovstva u Srbiji slavi se 2. avgusta, na Ilindan, u znak sećanja na dan kada je 1893. mladi kralj Aleksandar Obrenović napravio promene u srpskoj vojsci i u svakoj diviziji vidovito predvideo stvaranje vazduhoplovnog odeljenja i to mnogo pre pojave prvog aviona u istoriji - objašnjava Beograđanin Vladimir Lepojević, jedan od onih koji se zalaže da uz slavna imena srpskog roda stoji i obeležje i obeležje srpske pripadnosti.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.