Pistorijus izašao iz zatvora; Žrtvina majka: Mi služimo doživotnu

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 09:21

Pistorijus izašao iz zatvora; Žrtvina majka: "Mi služimo doživotnu"

Bivši paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je iz zatvora na uslovnu slobodu posle 11 godina.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Revu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Kada je objavljeno njegovo privremeno puštanje na slobodu, majka žrtve Džun Stenkamp je izjavila da i dalje ne veruje u "Oskarovu verziju" i dodala da je uverena da se on "nije rehabilitovao" u zatvoru.

Kao deo njegovog uslovnog otpusta do kraja kazne 2029. godine, Oskar Pistorijus mora da se podvrgne terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama.

Oslobađanje Pistorijusa je, očekivano, pogodilo žrtvinu porodicu.

Revina majka Džun je u zvaničnom saopštenju istakla da je porodica Stenkamp "uvek znala da je uslovna sloboda deo legalnog sistema Južne Afrike", ali i da su uvek pričali da "zakon mora da se promeni".

Gospođa Stenkamp je pozdravila gore pomenute uslove pod kojima je Pistorijus oslobođen, istakavši da je ta odluka potvrdila njenu veru u južnoafrički pravosudni sistem.

Međutim, žrtvina majka je postavila i pitanje pravde.

"Da li je Reva dobila pravdu? Da li je Oskar odslužio dovoljno vremena? Nikad neće biti pravde kad se tvoja voljena osoba nikad ne može vratiti i nema tog zatvorskog vremena koje može vratiti Revu. Mi, koji smo ostali, mi služimo doživotnu kaznu", rekao je Džun Stenkamp.



"Moja jedina želja je da živim u miru u svojim poslednjim godinama i fokusiram se na Fondaciju Reve Rebeke Stenkamp i nastavim Revino nasleđe",
dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZVANIČNO JE NA SLOBODI: Poznati sportista osuđen za ubistvo posle 11 godina pušten iz zatvora

Izvor: HotSport.rs, 05.Jan.2024

Pistorijus će sada živeti pod strogim uslovima do isteka kazne 2029. godine. Bivši paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je na uslovnu slobodu iz južnoafričkog zatvora posle skoro 11 godina od ubistva tadašnje devojke Rive Stenkamp. On je 2013. godine kroz vrata kupatila pucao u nju više puta,...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.