Oskar 2024: Trenuci sa dodele zlatne statuete koji su ušli u istoriju

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 14:08

Oskar 2024: Trenuci sa dodele zlatne statuete koji su ušli u istoriju

Barijere su rušene tokom godina - ali ima još toga da se uradi. Hoćemo li ove godine videti nekoga ko je u tome uspeo?

Od prve ceremonije 1929. godine i prve nagrade za najboljeg glumca, prvog filma na stranom jeziku, prve nagrađene osobe sa invaliditetom do prve žene sa nagradom za najboljeg reditelja - u istoriji dodele Oskara bilo je više ledolomaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na primer, prva pobednica koja nije bele boje kože bila je Hati Makadanijel 1940. godine, nagrađena u kategoriji za najbolju sporednu ulogu, kao Mami u istorijskom epu "Prohujalo s vihorom."

Nedavno jejužnokorejski "Parazit" je ušao u istoriju dodele kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je pobedio u kategoriji za najbolji film.

Holivudska elita se okuplja u nedelju 10. marta na ovogodišnjoj ceremoniji, gde bi Lili Gledston mogla da uđe u istoriju kao prva Indijanka koja je osvojila zlatnu statuetu za najbolju glumicu.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.