OSKARI 2024: Detaljan spisak NOMINOVANIH - Ovo su filmovi, glumci, numere, scenaristi i režiseri u trci za prestižnu STATUU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 20:47

OSKARI 2024: Detaljan spisak NOMINOVANIH - Ovo su filmovi, glumci, numere, scenaristi i režiseri u trci za prestižnu STATUU

Iscrpno navedene nominovane, otkrivamo u daljem tekstu.

Nakon Zlatnih globusa, Nagrada po izboru kritičara i Emija, na red su konačno došli i Oskari, oko kojih se uvek diže najviše prašine. Oskari će biti dodeljeni početkom marta u Los Anđelesu, kasnije nego obično, a sada su stigle sve nominacije, koje su predstavili Zazi Bits i Džek Kvejd.

Ono što je drugačije u odnosu na prošlu godinu je promena pravila koja je dozvolila da u kategoriji najboljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << filma bude nominovano čak 10 ostvarenja. Ovo će takođe biti prva godina tokom koje za najbolji film stupaju pravila povezana sa diverzitetom, odnosno uključivanjem rasnih i etničkih grupa koje nisu dovoljno predstavljene, kao i žena, LGBTQ+ osoba i ljudi sa ikakvim disabilitetom.

Listu predvodi Oppenheimer sa 13 nominacija, a iza njega se nalaze redom Poor Things (11), Killers of the Flower Moon (10) i Barbie (8). Iako je dosta toga očekivano, ni ove godine nisu izostala iznenađenja, pa tako Margo Robi nije nominovana za ulogu u filmu Barbie, a ni Greta Gervig nije dobila nominaciju za najbolju režiju. Osim toga, u kategoriji najboljeg glavnog glumca nije se našao Leonardo Dikaprio, a nominaciju za najbolju režiju nije dobio Bredli Kuper. Film Past Lives takođe nije prošao toliko dobro koliko se očekivalo, a The Zone of Interest je iznenadio mnogobrojnim nominacijama.

Pozitivno iznenađenje je nominacija Amerike Ferere za najbolju sporednu žensku ulogu, a nominacija Lili Gledstoun takođe predstavlja važnu tačku kada su u pitanju Oskari. Jedan od najvećih gubitnika je Ridli Skot, čiji film Napoleon uopšte nije prošao slavno. S druge strane, njegov kolega Martin Skorseze nominovan je za desetog Oskara za režiju, čime je pretekao Stivena Spilberga.

Oskari će biti dodeljeni 10. marta, a domaćin će po četvrti put biti voditelj i komičar Džimi Kimel.

Srbija Danas/A.R.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.