Nikovic: Zakon osveta Mađarima

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikovic: Zakon osveta Mađarima

Reagovanje mađarskog ambasadora Oskara Nikovica na intervju Nenada Čanka. Ovaj zakon je isklesan sekirom po osetljivom pitanju.

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic reagovao je na intervju lidera LSV Nenada Čanka našem listu, u kojem kaže da rehabilitacija i vraćanje imovine potomcima fašista koji su bacali Vojvođane u Drugom svetskom ratu pod led ne može biti uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU za evrointegracije Srbije, posebno jer je njen kamen - temeljac antifašizam.

„Spekuliše se da bi Budimpešta mogla da nam blokira evrointegracije ako se ne vrati imovina potomcima Mađara koji su bili na strani okupatora...“ Izraz „spekuliše se“ i njemu slični izrazi su dobri, jer iza njih može da stoji bilo kakva zlonamerna pretpostavka, a da ne mora biti potkrepljena dokazima.

Zakonom zabranjeno tući dete

Jelisaveta Karađorđević: Ceo život tražim dom

Sud nema dokaze o smrti Draže Mihailovića

Ali dalje: mi ne kritikujemo taj zakon „zato što ne vrati imovinu ljudima koji su bili na strani okupatora“, nego na načelnim osnovama, zbog sugerisanja kolektivne krivice - kaže ambasador Nikovic, i dodaje:

- Gospodin Čanak, nakon ove pretpostavke, odlazi korak dalje: „ako biramo između EU i rehabilitacije onih, koji su naše sugrađane streljali i bacali pod led...

“ Ovim kaže da u slučaju da nije usvojen zakon u ovoj formi, to jest, da iz restitucije nije isključio naslednike onih koji su nosili uniforme, on bi značio rehabilitaciju ljudi koji su ubijali za vreme „Racije“. Ovo je grubo iskrivljavanje istine: one koji su učestvovali u „Raciji“ niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje, jer oni su upravo Mađarskoj i mađarskom narodu naneli večitu sramotu. Na sreću, oni su, može se reći gotovo u potpunosti, dobili zasluženu kaznu: Mađarska je svakog od njih izručila Srbiji, gde su ih i pogubili.



Ambasador dodaje da Čanak zapravo smatra da je svako ko je u to vreme nosio uniformu - ratni zločinac.

Po mišljenju ambasadora Nikovica, reč „fašizam“ zaslužuje posebnu pažnju. Kako kaže, „danas je u modi upotrebiti tu reč kao veliku toljagu, kojom se udari i nema dalje diskusije“.

Ambasador se slaže da krivce treba isključiti iz restitucije, ali da prvo zakonom mora da se precizira ko su oni.

- Ovaj zakon je isklesan sekirom po osetljivom pitanju, u kojem bi trebalo upotrebiti hirurški skalpel. Zakon je zapravo osveta. Dodao bih: već druga po redu. Prva je bila u jesen 1944. - na isti način, bez dokaza, bez sudske presude, pod pritiskom javnog mnjenja, kada su mađarsko stanovništvo, navodne mađarske kolaborante, komunisti masovno, na desetine hiljada, ubijali. Ovaj zakon sada opravdava taj komunistički čin - kaže Nikovic.

(Večernje novosti)
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.