Meril Strip − najveća živa glumica

Izvor: Studnel.com, 22.Jun.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meril Strip − najveća živa glumica

Kritičari je smatraju najvećom živom glumicom. Za Oskara je bila nominovana rekordnih 19 puta i osvojila ga tri puta. Nagradu Zlatni globus osvojila je čak devet puta u 29 nominacija. Takođe, dobitnik je BAFTA nagrada i nagrade na Kanskom filmskom festivalu. Nosilac je američkog Ordena umetnosti i Ordena slobode.
Meril Strip rođena je u Samitu, u američkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << državi Nju Džersi, u porodici koja vodi poreklo iz Nemačke, Švajcarske, Engleske i Irske. Njeni prvi javni nastupi bili su vezani za operu, ali se ipak nije pronašla u toj grani umetnosti. Krajem šezdesetih godina prošlog veka uspešno se oprobala u pozorištu, što će je usmeriti ka njenom životnom pozivu − glumi. Upisala je dramu na Jejlu i bila primorana da troškove studiranja pokriva radeći kao konobarica i daktilografkinja. Za sve to vreme nastupala je u više od deset predstava godišnje, pa je zbog umora i bolesti umalo napustila glumu i posvetila se pravu. Srećom, 1975. godine ipak završava studije.

Izvor: onaportal.com
Iste godine se seli u Njujork i odmah nastupa na pozorišnoj sceni u nekoliko komada, među kojima se našao i Šekspirov Henri V, kao i mjuzikl Happy End na Brodveju. Uloga Roberta de Nira u Taksistima ostavila je dubok utisak na tada mladu glumicu i motivisala je da radi na svom talentu. Džulija je njen filmski debi iz 1977. godine, u kome je imala malu ulogu koja je dodatno skraćena i izmenjena u montaži, što ju je razočaralo. Naredne godine u Lovcu na jelene njen talenat i rad dobijaju potvrdu u vidu nominacije za Oskara za sporednu žesnku ulogu. Tada joj je nagrada izmakla, ali već 1979. godine u istoj kategoriji osvaja svog prvog Oskara filmom Kramer protiv Kramera. Godine 1982. dobija Oskara za glavnu ulogu u filmu Sofijin izbor.
Devedesetih godina je njena karijera bila u krizi zbog uloga koje nisu odgovarale njenom potencijalu, ali se 1995. godine ponovo dokazala ulogom u Mostovima okruga Medison. U poslednjih 15 godina glumila je u hitovima poput: Sati, Mandžurijski kandidat, Đavo nosi Pradu i Gvozdena dama, za koju je dobila svog trećeg Oskara.
Izvori: biography.com, imdb.com.

meril stripna danasnji danglumicaholivud

Nastavak na Studnel.com...






Povezane vesti

Srećan rođendan! Meril Strip danas napunila 66 godina!

Izvor: Lepota i zdravlje, 22.Jun.2015

Bez sumnje jedna od najboljih, ali i najlepših svetskih glumica, Meril Strip, danas je napunila 66 godina. Ova ikona Holivuda je do sada bila nominovana ukupno 19 puta za Oskara, a ovu prestižnu nagradu ponela je u tri prilike. Osim toga, osvojila je i sedam Zlatnih globusa i dva Emija ili vam kad...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.