Kraj trke za „evropske oskare”

Izvor: Politika, 01.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj trke za „evropske oskare”

Ceremonija uručenja nagrada Evropske akademije za film sutra uveče u Berlinu. Među nominovanim filmovima i „Tilva roš” Nikole Ležaića

Od našeg specijalnog izveštača

Berlin – Lista kandidata za nagrade u kategorijama: najbolji evropski film, reditelj, scenarista, glumac, glumica, snimatelj, kompozitor, izuzetan doprinos filmu i evropsko otkriće – najbolji debitantski film, već je poznata, a ko će biti ovogodišnji laureati „evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oskara” znaće se sutra uveče, kada se na sceni berlinskog Tempodroma budu otvorile koverte.

 U kategoriji najbolji evropski film 2011. godine, za 24. nagradu EFA – Evropske akademije za film, nominovano je šest filmova: „Artista” Mišela Hazanavisijusa (Francuska), „Dečak sa biciklom” braće Darden (Belgija), „U boljem svetu” Suzane Bir (Danska), „Kraljev govor” Toma Hupera (Velika Britanija), „Avr” Akija Kaurismakija (Finska) i „Melanholija” Larsa fon Trira (Danska), a nominaciju za najboljeg evropskog reditelja, osim Birove, Dardenovih, Kaurismakija i fon Trira, osvojio je još i mađarski reditelj Bela Tar za film „Torinski konj”.

 Već sam pogled na listu nominovanih, među kojima su sve sami laureati Kana, Berlina, Venecije, ukazuje da će sutra uveče u Berlinu biti vrelo i da će zaista biti zanimljivo videti konačni rezultat sabranih glasova 2.300 članova Evropske akademije za film. Srpski filmovi ne nalaze se često među nominovanima, pa spoznaja da je među potencijalnim laureatima ove godine i naš film „Tilva roš” Nikole Ležaića, i to među pet filmskih dela koja se bore za EFU u kategoriji evropsko otkriće – najbolji debitantski film, samo po sebi je ogroman uspeh.

 Činjenica da se svečana ceremonija dodele „evropskih oskara” po glamuru ne može uporediti sa prekookeanskim konkurentom, nikada nije mnogo zamarala čelnike i članove Evropske akademije, koji su još od osnivanja EFA prednost davali umetnosti na filmu i ležernosti u načinu dodeljivanja priznanja najboljima. Tako će biti i na ovogodišnjoj berlinskoj ceremoniji, kojoj će osim članova EFA, u čijem je bordu i naš reditelj Goran Paskaljević, a među uglednijim i aktivnijim članovima i glumac Miki Manojlović, kao i legendarni Dušan Makavejev, prisustvovati i ministar za kulturu Nemačke Bernd Nojman.

– Svečana ceremonija dodele nagrada EFA u Berlinu, u kojem je i sedište Akademije, održava se svake druge godine, a u međuvremenu „putuje” od jednog do drugog evropskog grada i, gde god da se održava, ima i neki specijalni lokalni ukus – kaže u kratkom razgovoru za „Politiku” direktorka Evropske akademije za film Marion Doering.

– Naša akademija još uvek ujedinjuje evropske autore, bez obzira na nacionalne ili političke granice i nudi zajedničku platformu za promociju, saradnju i razmenu iskustava. Danas imamo više od dve hiljade članova koji glasaju i tako odlučuju o dobitnicima nagrada EFA. Od 1996. godine predsednik Akademije je nemački reditelj Vim Venders, a od 2006. godine produkcijska kompanija Evropske akademije za film je i producent ceremonije dodele nagrada, koja se sada televizijski prenosi u više od 40 zemalja, kaže Doeringova, ističući da će se ovogodišnja ceremonija u Berlinu pamtiti i po tome što će nagradu EFA za životno delo primiti legendarni britanski i svetski reditelj Stiven Frirs.

---------------------------------------------------------------------------------

Politika” medijski partner EFA

Među medijskim partnerima Evropske akademije za film je i naš list, a višegodišnja saradnja „Politike” i EFA ogleda se u kontinuiranom praćenju godišnjih aktivnosti Akademije i svečanosti dodele „evropskih oskara” u 15 kategorija. Zahvaljujući tome, čitaocima našeg lista bilo je i ove godine omogućeno da ravnopravno sa filmskim gledaocima iz zemalja Evropske unije učestvuju u glasanju za „Nagradu publike 2011”, koja će pobedniku biti uručena sutra uveče u Berlinu.

Dubravka Lakić

objavljeno: 02.12.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U subotu dodela "evropskih oskara"

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 12:30

Dodela nagrada Evropske filmske akademije biće u subotu održana u Berlinu, a u okviru kategorije za najboljeg debitanta u Evropi tokom 2011. godine – EUROPEAN DISCOVERY – Prix FIPRESCI – nominovan je i film „Tilva Roš", debitantsko ostvarenje reditelja Nikole Ležaića...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.