Kejt Blančet preporučuje 5 OMILJENIH KNJIGA: Muž mi je rekao da je pročitam pre nego što UMREM

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 22:02

Kejt Blančet preporučuje 5 OMILJENIH KNJIGA: "Muž mi je rekao da je pročitam pre nego što UMREM"

Dvostruka dobitnica Oskara ima istančan ukus kada su u pitanju film, moda i književnost.

Kejt Blančet, australijska glumica i vlasnica dva Oskara, voli u slobodno vreme da čita. Glumica poznata po svom bogatom vokabularu i velikom talantu dobila je nadimak Kejt Velika.

Ova pedesetčetvorogodišnjakinja ima prilično dobar instinkt kada je u pitanju izbor uloga a posebno je poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po tumačenju likova koje karakteriše sirova ranjivost. Scenario nije odlučujući faktor kada prihvata ulogu. Naprotiv: "Kada biram filmove zbog scenarija, obično ne ispadnu dobri. Razgovor s rediteljem mi je najvažnija stvar."

Kako Blančetova sama ističe, dosta čita, te se njen izbor omiljenih knjiga vremenom dosta menjao. Jednom prilikom je odabrala 5 naslova koji su izvšili najveći uticaj na nju.

Ovu knjigu sam pročitala u školi glumi. Reč je o analizi iz perspektive psihologa o značenju i moći bajki. Jedan primer koji mi se urezao u pamćenje je svima dobro poznata metafora deteta koje ulazi u šumu u brojnim bjakama. Betelhajm ističe da struktura ovakvih priče predstavlja iskustvo svakog deteta u životu - na početku smo jako uplašeni u susretu sa novim, ali na kraju uspevate da stignete na drugu stranu. U životu se često možete osećati kao da ste suvišni - posebno u današnje vreme, a pogotovo radeći na filmu – kao da ste zalutali u mračnu šumu. Ovakve knjige potvrđuju moć pripovedanja i zašto je ono neophodno.

Keri je jedan od mojih omiljenih pisaca. Prvu njegovu knjigu koju sam iročitala bila je zbirka kratkih priča pod nazivom "Debeli čovek u istoriji". Takođe je napisao "Oskara i Lusindu" - divan roman  - koji je pretočena u istoimeni film, gde sam glumila. U "Istinitoj priči o Kelijevoj bandi"  pripovedački glas je tako jedinstven. Svi mi Australijanci dobro znamo da je odmetnik Ned Keli obešen posle čuvenog obračuna 1880. Ali ono što Keri radi jeste da se unese u um svog lika na tako prosvetljujući i potresan način. Nema ni trunke sentimentalnosti i patetike u načinu na koji pripoveda. Kao glumica svesna sam koliko je to teško postići.

Moj suprug mi je poklonio ovaj roman sa rečima: "Nemoj da umreš a da nisi pročitala ovu knjigu". Često joj se vraćam jer je u njoj detaljno zabeležena unutrašnja razmišljanja glavnog junaka Dika Dajvera i njegove želje da spasi mentalno nestabilnu ženu Nikol. Njegova bol je vrlo destruktivna, ali i samorazumljiva. Reč koju povezujem sa ovim romanom je "krhkost". Potpuno sam impresionirana lepotom pisanja Ficdžeralda i večnom pričom o propasti Dika i Nikol.

Nobelovac Patrik Vajt je jedan od velikih australijskih romanopisaca i dramatičara. Roman "Vos" pripoveda o Vosu, nemačkom istraživaču, i Lauri, mladoj ženi iz Sidneja, koji se veoma nespretno upoznaju u salonu jednog vrelog popodneva. Vos kreće na putovanje preko Australije i piše joj seriju pisama, od kojih većina nikada ne stiže do nje; istovremeno, ona piše pisma koja on ne prima. Ispostavlja se da izražavajući svoju ličnost kroz pisma u malom, zatvorenom okruženju kolonijalne Australije omogućava njihovo zaljubljivanje. Kao čitalac, nalazite se u najintimnijoj poziciji - upućeni ste u misli svakog od njih. Vos putuje kroz centralnu Australiju, koju nijedan belac nije nikada osvojio i sa kojeg se neće vratiti. Ali tokom ovog uzaludnog putovanja, postaje sve svesniji sebe i sve više se emotivno vezuje za ovu ženu koju nikada više neće sresti. Ujedno i strašno i tragično i nezaboravno.

Redovno čitam ovu knjigu. Potpuno se identifikujem sa jednom od njenih osnovnih ideja - samoodgovornošću. Reč je o pripremi za dobar odlazak sa ovog sveta, i shvatila sam da, imajući dete, svakog dana se suočavate sa svojom smrtnošću dok dete raste i cveta. Nažalost, svaki element našeg zapadnjačkog društva negira postojanje smrti. Ne želimo da razmišljamo o tome, što pojačava strah koji osećamo u vezi sa tim. Ova knjiga pomaže da se prebrodi strah.

Srbija danas/T. M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.