Huawei i Leica: novi oblik fotografije

Izvor: ItRešenja.com, 08.Jun.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huawei i Leica: novi oblik fotografije

Pre otprilike 100 godina kompanija Leica je zauvek promenila svet fotografije. Sada, uz pomoć kompanije Huawei, zajedno ponavljaju taj poduhvat. Ali ovog puta, revolucija ne obuhvata samo fotografiju.

Početkom 20. veka nemački inženjer precizne mehanike, Oskar Barnack, radeći za kompaniju Leitz, je stvorio kameru sa filmom od 35mm. Radi se o formatu koji predstavlja prekretnicu u svetu fotografije i još uvek se koristi 100 godina kasnije. Ali revolucionarni značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << ovog izuma u početku nije bio tako očigledan. Zapravo, kompanija Leitz nije imala previše poverenja u njegov potencijal. Ali posle određenog vremena, rešili su da rizikuju uprkos nestabilnom periodu i tako je nastala Leica 1. Radi se o laganom, praktičnom foto-aparatu koji je postavio temelje za dokumentovanje fotografija kakvo danas poznajemo. Koliki kulturni šok je izazvalo predstavljanje ovog uređaja? Dovoljno je reći da su kamere formata od 35mm do danas ostale vodeći jezik fotografskog izraza.

Nova vrsta fotografa

Sto godina kasnije pojavila se nova vrsta fotografa – korisnici mobilnih telefona. Iako smo oduvek voleli da slikamo i beležimo događaje iz svojih života, fotografska umetnost je demokratizovana tek pre oko 10 godina, zahvaljujući pojavi pametnih telefona. Sada više ljudi nego ikada ranije ima kameru u svom džepu i slikaju više slika nego ikada. To je podstaklo nastanak novih oblika komunikacije i ostvarilo ogroman uticaj na modernu vizuelnu kulturu. Fotografisanje je očigledno postalo neizostavni deo naših života.

Ipak, sve ovo ima svoju cenu. Od početka ere pametih telefona, fotografska idustrija se umanjuje sve većom brzinom. Ali to je jednostavno zakon tržišta. Pametni telefoni, kao praktičniji uređaj u odnosu na tradicionalne foto-aparate, koji su decenijama vladali tržištem, postali  su opšte prihvaćeno sredstvo slikanja u našem vremenu – Jer praktičnost uvek pobeđuje.

Svaka ptica svome jatu

Danas, dok je većina kompanija zakasnila da se pridruži novom pokretu i morala da se nosi sa posledicama svojih odluka, postoji jedan proizvođač koji se ne boji da još jednom rizikuje i pridruži se revoluciji mobilnih uređaja. Naravno radi se o kompaniji Leica. Ali to ne bi bilo moguće bez saradnje sa jednim od vodećih proizvođača u mobilnom svetu, kompanijom Huawei.

Iako je Huawei relativno mlada kompanija, od početka je postavila visoke standarde. Od prvog mobilnog proizvoda cilj je stvaranje najboljeg mogućeg iskustva fotografisanja. Tokom potrage za mogućom saradnjom sa nekom od vodećih kompanija za proizvodnju foto-aparata, koja bi omogućila ostvarivanje tog cilja, naišli su na kompaniju Leica koja je tražila istu vrstu pomoći među kompanijama u industriji mobilnih uređaja. Brzo je postalo očigledno da dele istu viziju i pristup po pitanju razvoja proizvoda i korisničkog iskustva. Tako je 2016. godine objavljena jedinstvena saradnja koja će postaviti nove standarde za proizvodnju kamera mobilnih telefona širom sveta.

,,Leica je brend sa tradicijom dužom od 100 godina. Ključ našeg uspeha je konstantno prepoznavanje potreba naših korisnika i pronalaženje najboljih mogućih rešenja za njihovo ispunjenje. Huawei ima veoma sličan pristup razvoju svojih proizvoda. Udruživanje naših snaga je  bila prirodna odluka. To znači da mi shvatamo da većina običnih korisnika koristi telefone za slikanje najlepših trenutaka u njihovim životima. Zajedno sa kompanijom Huawei nastojimo da ovo iskustvo učinimo posebnim i izuzetnim.” – kaže Marius Eschweiler, Globalni direktor za razvoj poslovanja u kompaniji Leica Camera AG.

Trebalo bi napomenuti da je verovatno glavni razlog uspeha ove saradnje činjenica da ona predstavlja mnogo više od obične razmene logo znakova. Obe kompanje od početka međusobno dele svoja iskustva i stručno znanje iz oblasti istraživanja i razvoja tako što su oformile posebne timove inženjera, kako bi  sarađivali što bliže. Ovakva vrsta saradnje dve kompanije iz iste branše je redak prizor u današnje vreme.

,,U budućnosti više od 90% razmene podataka će predstavljati slike i video snimci. Specijalni timovi inženjera nam omogućavaju da ostvarimo još dublju saradnju sa kompanijom Leica, što će dovesti do neprekidnog napretka kvaliteta slike i video snimka. Zahvaljujući tome, moći ćemo da ponudimo najnaprednije inovacije na tržištu kamera pametnih telefona i kupcima donesemo dodatnu vrednost”, rekao je Ren Zhengfei, CEO kompanije Huawei.

Novi oblik fotografisanja pametnim telefonom

Hrabri potezi donose neverovatne rezultate. Huawei P9 je predstavljen 2016. godine. Nastao u saradnji sa kompanijom Leica, bio je prvi pametni telefon koji je posedovao dizajn dvostruke kamere i režim rada simulacije dubine polja pomoću ,,virtuelnog otvora blende”; obe ove odlike su ubrzo primenili i ostali vodeći proivođači. Godinu dana kasnije, Huawei je predstavio njegovog naslednika, model P10 koji je dodatno pomerio granice i bio smatran najboljim telefonom za fotografisanje u tom trenutku.

Ove godine, Huawei još jednom postavlja nove standarde pomoću revolucionarnog modela Huawei P20. P20 Pro je prvi telefon koji se može pohvaliti dizajnom trostrukog sočiva, što predstavlja ogroman novitet, ali pravi iskorak predstavlja način na koji se te tri kamere koriste. Ovaj Huawei uređaj je prvi telefon sa višestrukim sočivom koji sjedinjuje informacije sa više različitih kamera i omogućava vam da radite stvari koje do sada nisu bile moguće, poput fotografisanja izuzetno detaljnih slika prilikom slabijeg osvetljenja, postizanja šireg spektra dinamike boja i suptilnih tonova kada slikate direktno okrenuti ka suncu, ili zumiranja bez gubitka na kvalitetu slike. Osim toga, poseduje tehnologiju veštačke inteligencije koja automatski prepoznaje scenu i bira najbolji režim fotografisanja i podešavanja zarad najboljih rezultata.

Fotografije su zaista izvanredne i nije preterivanje reći da ovim revolucionarnim pristupom kompanije Huawei i Leica stvaraju novu eru u fotografisanju pametnim telefonima, nudeći nam nove moćne alate i menjajući način na koji delimo svoje priče preko interneta. Uverite se i sami!
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.