Holivudski producent priznao da je bio špijun Izraela

Izvor: Politika, 26.Nov.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holivudski producent priznao da je bio špijun Izraela

U emisiji izraelskog Kanala 2, biznismen Arnon Milhan opisao seriju tajnih operacija u kojima je učestvovao

Priče o dvostrukom životu producenta Arnona Milhana kruže Holivudom godinama. Ovaj izraelski biznismen, koji je producirao film „Poverljivo iz L. A.”, za koji je bio nominovan za Oskara, najzad je priznao da je bio izraelski špijun, da je kupovao oružje za tu zemlju i da je dao podsticaj njenom navodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nuklearnom programu.

U opširnom intervjuu za izraelsku televiziju Kanal 2, emitovanom preksinoć u emisiji „Činjenica”, Milhan je opisao seriju tajnih akcija. Pričao je o operacijama u koje je bio umešan i posebno kako je pomogao kupovinu tehnologije koje su Izraelu navodno bile potrebne za nuklearne bombe.

„Uradio sam to za svoju zemlju i ponosam sam na to”, rekao je Milhan, koji je rukovodio uspešnom kompanijom za proizvodnju đubriva pre uspeha u „industriji snova”.

I u Holivudu je imao tajne operacije i održavao bliske veze s rukovodstvom Izraela, izvestio je AP, a preneo Tanjug.

Sudeći po neautorizovanoj biografiji, objavljenoj pre dve godine, Milhan je radio za nekadašnji Biro za naučne odnose, poznat pod imenom Lekem, koji je prikupljao informacije za tajne odbrambene programe. Biro je raspušten 1987. godine, nakon što je osumnjičen za špijunsku aferu, zbog koje je Džonatan Polard, američki Jevrejin i obaveštajni analitičar u mornarici SAD, osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Milhan je rekao da su i druge poznate holivudske ličnosti bile povezane sa njegovim tajnim akcijama.

„Kada sam došao u Holivud potpuno sam se posvetio onome što sam oduvek želeo – pravljenju filmova. Ali ponekad se to mešalo”, priznao je producent-špijun.

Milhan (68) je osnovao produkciju „Nju ridžensi” i realizovao više od 120 filmova od sedamdesetih godina do danas, sarađujući sa rediteljima poput Martina Skorsezea, Romana Polanskog, Serđa Leonea i Olivera Stona. Posebno dobre odnose razvio je s Robertom De Nirom koji se zajedno s Benom Aflekom i Raselom Krouom pojavio u emisiji o Milhanu.

„Čuo sam ali nisam bio siguran”, rekao je De Niro o Milhanovim aktivnostima, dodavši:

„Pitao sam ga jednom i on mi je rekao da je Izraelac i da bi naravno radio takve stvari za svoju zemlju.”

R. S.

objavljeno: 27.11.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.